Knölval har dykt upp i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Att knölvalar dyker upp i Östersjön är mycket ovanligt, men familjen Jacobsson filmade en vid en fisketur söder om Flisö i Gryts skärgård.

Det var för en vecka sedan som familjen Jacobsson från Uppsala gjorde den sanslösa upptäckten. En knölval simmade omkring i en vik där djupet bara var runt sju meter. Eventuellt kan det ha varit två valar, en hona med kalv, men de sågs aldrig samtidigt. Familjen Jacobsson följde valen i över en halvtimme.

– Det var maffigt, den var ju väldigt stor och det är väl alltid en dröm att se en val i den här storleken, säger Eric Jacobsson.

Senast en knölval siktades i Östersjön var för två år sedan utanför Gotland och kanske är det samma val som fortfarande inte har hitta ut från Östersjön.

 – Det kan vara att den har följt med strömmingen in i Östersjön, normalt sett ska de inte alls vara på så grunt vatten säger djurexperten Mats Amundin.

Knölvalar kan bli upp till 16 meter långa.

Knölval

Knölvalen, Megaptera novaeangliae, är en mörkgrå till svart val med ljus undersida och oregelbundna vita fläckar på buken och stjärten. På huvudet sitter knölar, därav det svenska namnet. Den kan bli upp till 16 meter lång och väger mellan 25 och 40 ton. Honorna är större än hanarna. En nyfödd kalv är cirka 4,5 meter lång och väger omkring 1 ton.

Kalven följer med sin mamma den första tiden och lär sig på så sätt vandringsrutten mellan vinter- och sommarvistena.

Globalt finns nu uppskattningsvis 80 000–100 000 individer och arten bedöms vara livskraftig.

Andra valarter som observerats i svenska vatten det senaste decenniet är bland andra vitnosdelfin, späckhuggare, öresvin, vitsiding, springare och vikval.

Den enda valarten som lever stadigvarande i våra vatten är tumlaren. Det är en liten val, bara 1,5 meter lång som vuxen, som är vanlig längs Västkusten men akut hotad i Östersjön, där bara en spillra av den tidigare populationen finns kvar.

Valrapporter kan lämnas på webbplatsen Valar.se.

Källa: NOAA Fisheries, Valar.se och Thomas Lyrholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.