• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se Simon Höjeberg lyfta på locket till bikupan. Foto: SVT

Kris för svensk honung

Uppdaterad
Publicerad

Ett par dåliga år har tömt lagren,och det råder nu brist på svensk honung i landet. De svenska producenterna hoppas nu på stöd från konsumenterna när sommaren kommer.

Än så länge håller de sig inne i sina kupor. Men när värmen kommer ska bina i de tre bikuporna i Mästerby på Gotland och deras miljontals kollegor förhoppningsvis rädda den svenska honungsbranschen som har ett par tuffa år bakom sig. Se hela inslaget i SVT Play

– Generellt så har det varit 30-40 procents skördar mot det normala, säger Simon Höjeberg som är styrelseledamot i branschföreningen Biodlingsföretagarna.

Även i Östergötland har två ogynnsamma år i rad gjort att produktionen av svensk honung har varit mycket låg.

– Under hela sommaren 2015 var det kallt och och mycket regnigt. I början av 2016 såg det jättebra ut och vi trodde faktiskt på en rekordskörd, men vid midsommar sjönk temperaturen kraftigt och sen var säsongen över för bina, säger Martin Tellström, ordförande i Östergötlands Biodlardistrikt.

Lagren på väg att ta slut

Ett ogynnsamt väder har de senaste två åren lett till att bina inte kunnat producera så mycket honung som normalt och lagrena hos odlarna är nu slut.

– Ja, det är väldigt ovanligt. Jag kan inte på rak arm minnas när det skedde sist. Det betyder att på många ställen i Sverige kommer det nu att ta slut i honungshyllorna, säger Simon Höjeberg.

Ogynnsamt väder har gjort att bina inte kunnat producera så mycket honung som normalt. Foto: SVT

Ersätts av importerat

På grund av många soltimmar så har Gotland och Öland klarat sig bättre än andra delar av landet. Här finns fortfarande lokalt producerad honung.

Men på andra ställen ersätts den svenska honungen av importerad, och där ser Simon Höjeberg en risk med att det inte finns plats för den Svenska honungen när den väl kommer igen.

– Så resonerar väl en handlare. De räknar centimeter i sin hylla och finns det ingen plats när väl den svenska biodlaren kommer så gör det inte det, säger han.

Hoppas på konsumenterna

Branschen skulle nu gärna se att konsumenterna köper svensk honung så gott det går.

– Vad man inte ska glömma bort med honungen är att den stora nyttan som bin gör är pollineringsnyttan. Så det enklaste man kan göra för stödja sin lokala biologiska mångfald det är att köpa lokalt producerad honung, säger Simon Höjeberg.

Detta är hoten mot bina och honungen:

– Dålig övervintring av bisamhällena, det vill säga att de har dött under vintern.

– Kall och sen vår leder till dålig utveckling av bisamhällena.

– Kallt, blött eller för torrt sommarväder gör att nektargivande växter inte ger någon nektar eller om det regnar mycket, då kan inte bina flyga ut och samla nektar.

Källa: Föreningen Svenska Bin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.