Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konst, litteratur och musik. Tre östgötska kulturaktörer fick vara de sista pristagare för Rolf Wirténs kulturpris. ”Det kom som en överraskning”, säger två av pristagarna. Foto: Hadeel Ibrahim

Kulturpriset delas ut för sista gången – tre olika profiler prisbelönas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1997 har Landshövding Rolf Wirténs Kulturstiftelse prisbelönat kulturpersoner med anknytning till Östergötland. Men nu ska stiftelsen avvecklas och under måndagen fick tre kulturaktörer ta emot det sista i prispotten.

– Det är tre väldigt välförtjänta pristagare. Dan Larsson har varit med väldigt länge och präglat Östergötlands musikliv. Med sitt författarskap har Emelie Schepp bidragit med att sätta Norrköping och Östergötland på kartan. Och Elin Redins bildkonst är spännande och intressant, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Hur kommer det sig att det är sista gången?

– Så är det med en stiftelse så småningom tar de tillgängliga medlen slut, men jag tycker ändå att vi kan glädja oss åt att 27 pristagare sammanlagt har fått vara mottagare av priset.

Vanligtvis växlar priset mellan olika kategorier; konst, litteratur och musik från år till år. Men den här gången fick tre verksamma personer inom de tre kategorierna belönas samtidigt.

– Extra festligt och högtidligt, motiverar landshövdingen.

Hör pristagarnas reaktioner i klippet ovan.

2024 års pristagare

Elin Redin, Mjölby

Frilansade som konstnär och pedagog i 20 år. Sedan 5 år tillbaka är hon anställd på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa som lärare i måleri och teckning. Hon undervisar i måleri, färglära, krokiteckning och animation.

Emelie Schepp, Motala

Är kriminalförfattare. Hennes kriminalromaner utspelar sig i Norrköping där Schepp har bott med sin familj under många år. Schepp har tidigare arbetat i reklambranschen och är i dag författare på heltid.

Dan Larsson, Linköping

Var från 1993 fram till 2021 anställd av Östgötamusiken, dels som soloklarinettist och konsertmästare i Östgöta Blåsarsymfoniker och dels som klarinettist i Crusellkvintetten. Larsson har en lång erfarenhet som orkester- och ensemblemusiker men också som solist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.