Kartan från nationellt bombdatacenter visar ”IED”(improvised explosive device)- relaterade händelser i polisregion Öst under förra året Foto: Stefan Jerrevång/TT / Nationellt bombdatacenter

Ny rapport: Kraftig ökning av sprängningar i Östergötland

Publicerad

Polisens beslag av explosiva varor ökade förra året. Det visar en rapport från Nationellt bombdatacenter. Rapporten visar också på en kraftig ökning av explosioner i polisregion Öst, där bland annat Östergötland ingår.

Enligt rapporten togs tiotals ton sprängmedel i beslag i den kriminella miljön under förra året och lägesrapporten visar också på en tydlig ökning av explosioner under 2023 i polisregion Öst, dit Östergötland, Jönköpings län och Sörmland räknas.

Enligt statistiken inträffade 14 explosioner förra året i området. Det handlar då bland annat om sprängningen i Ekholmen i Linköping, sprängningen på Slottsgatan i Norrköping och sprängningen vid en restaurang i Skäggetorp.

Kraftig ökning

Det är en kraftig ökning av sprängningar i området. Som exempel konstaterades en explosion vardera under 2021 och 2022, och under 2020 ingen alls. Totalt inträffade enligt rapporten 138 sprängningar i Sverige under förra året.

– Dödsfall är hittills ovanligt i Sverige kopplade till sprängningar. Det som däremot är svårt att mäta är de psykologiska skadorna och effekterna som en sprängning kan medföra för den som bor i närheten. Sprängningarna leder till att den generella trygghetsupplevelsen i samhället sjunker, säger Malin Nygren som är chef för nationellt bombdatacenter vid polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Under 2023 såg polisen en ökning av antal fynd kopplat till explosiva ämnen och så kallad IED (improvised explosive device). I polisregion Öst inträffade flest ”IED-relaterade händelser” i Östergötland och framför allt i Norrköping under 2023.

En av sprängningarna förra året var den i ett bostadshus i Ekholmen i Linköping. I klippet nedan kan du se bilder före och efter den kraftiga sprängningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av sprängningarna förra året var den i stadsdelen Ekholmen i Linköping. Se bilder från händelsen i klippet. Foto: Tobias Wallin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.