Sofia Hedin, projektledare för Kretslabbet i Linköping. Foto: SVT

Nya Rydsskolan första kretslabbet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kasserade saker få nytt liv i Ryd. Nya Rydsskolan är först ut i Linköping med ett eget kretslabb.

Kretslabbet på Nya Rydsskolan är ett återbrukscentrum med lärandesyfte. Där kan pedagoger från förskolor och skola i Ryd hämta överblivet material som har skänkts av företag i Östergötland och använda det i sin undervisning.

– Det finns så mycket lärande med återbruksmaterial. Det är icke könskodat, så det bjuder in barn på nya sätt. Det finns inget färdigt svar på vad det ska bli vilket skapar kreativitet, men också andra frågor. Det fördjupar förståelse i lärandet i matematik, språk, fantasi och så vidare, säger Sofia Hedin, projektledare.

Se tv-inslaget: Nya Rydsskolan första kretslabbet i Linköping

Pontus Andersson arbetar med fyra- och femåringar på Solhaga förskola och idag letar han efter ett material som kan främja elevernas språkutveckling.

– Man skulle till exempel kunna bygga bokstäver med skruvar, säger han och plockar upp några ur en burk på bordet.

Giftfritt ett måste

Kommunens miljösamordnare kontrollerar att allt material är giftfritt, innan det tas in i kretslabbet. 

– Vissa material är ok att stoppa i munnen, helt säkert. En del material är okej att hantera men är inte något som ska sugas på, så det blir också åldersmarkerat beroende på vem den är okej för. Men det har vi stenkoll på för det känns väldigt viktigt i det här arbetet, säger Sofia Hedin. 

Projektet har fått stöd från Idéslussen på Linköpings kommun för ett halvår, men kommer att drivas vidare i egen regi efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.