Foto: SVT

Oro för fjärrstyrning av Visby flygplats

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har den senaste tiden granskat den planerade fjärrstyrningen av flygplatser. Visby är en av flygplatserna där flygledning kan komma att skötas ifrån Arlanda. Där finns nu en oro för vad som händer om tekniken inte fungerar.

Luftfartsverket planerar i vår att ta beslut om att flygledning på fem flygplatser ska fjärrstyras ifrån Arlanda. Tekniken används idag på Örnsköldsviks flygplats, som fjärrstyrs ifrån en central i Sundsvall. Till sommaren ska Sundsvall också fjärrstyra den civila flygledningen i Linköping. Men på Gotland är man inte övertygade om teknikens säkerhet.

– Vi är inte säkra eller övertygade om att det kommer att fungera. Behöver man backup så är det inte så lätt att ta sig till Gotland. Om inte flyg kan komma hit, så är det båten och det tar tid. Det är den tidsaspekten som gör att vi inte känner oss trygga med systemet, säger Björn Jansson (S), ordförande för regionstyrelsen på Gotland.

Fjärrstyrda flygtorn

Önskar ett reservsystem

Region Gotland efterlyser en backup och man får stöd av Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott. I en interpellationsdebatt med försvarsminister Peter Hultqvist (S) den 17 mars efterlyste han en redundans på flygplatsen.

– Det här kommer att avgöras i närtid. Men vår regering och den för totalförsvaret ansvarige ministern har uppenbarligen ingen uppfattning, sade han.

Allan Widman ser en risk för att Fjärrstyrning kommer att kunna påverka försvaret. Strax norr om Visby flygplats ligger försvarets del av flygfältet, F17G, som används för att tanka och serva Försvarsmaktens flygplan. Också dessa plan får idag flygledning från Visbytornet. Försvarsministern litar dock på att Försvarsmakten ser till att deras verksamhet inte äventyras.

– Jag har förtroende för att överbefälhavaren och den personal inom Försvarsmakten som arbetar med de här frågorna, enligt den inriktning som har angetts, löser den här typen av problematik, svarade han Allan Widman.

Se hela inslaget här.

Luftfartsverket och Försvarsmakten diskuterar

Just nu pågår samråd mellan Luftfartsverket och Försvarsmakten. Frågan är vad försvarets synpunkter kan komma att innebära för fjärrstyrningen.

– Där ser jag en möjlighet att försvarets synpunkter kan leda till ett annat beslut, säger Björn Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet