• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Patienter tvingas flytta sista timmarna i livet

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vårdplatser på sjukhusen leder till att patienterna skrivs ut allt snabbare. En del patienter tvingas flytta från sjukhuset under sina sista timmar i livet.

Sverige har minst antal vårdplatser på sjukhus per tusen invånare jämfört med andra europeiska länder. Platsbristen får allvarliga konsekvenser för de patienter som är döende, visar Svenska palliativregistrets årsrapport. Och det vittnar även personalen på Timmermannens korttidsboende om.

– Vi har haft patienter som kommer från sjukhuset. Och sedan efter två timmar så har de somnat. De har varit så pass dåliga, säger Rebecca Gunnarsson som är undersköterska på korttidsboendet Timmermannen i Norrköping.

#hemtillvarjepris

Tvingas skriva ut svårt sjuka

Vårdpersonal på sjukhuset bekräftar att det är ont om vårdplatser och att läkarna ibland tvingas skriva ut patienterna, trots att patienterna är mycket sjuka. En del skickas direkt hem, men de sjukaste kommer till ett korttidsboende.

– Vi har väldigt svårt sjuka patienter i dag. Patienter med stroke, som behöver näring via sond. Trackar, när man inte kan andas utan. Framför allt så har vi väldigt mycket cancersjuka patienter i dag, säger Marianne Pettersson som är sjuksköterska på Timmermannens korttidsboende.

”Patienterna har dött efter bara några timmar”

Östergötlands sjukhus ligger näst sämst i landet när det gäller överbeläggningar, enligt SKL:s senaste statistik. Det innebär att en del patienter måste skrivas ut tidigare. Personalen på Timmermannens korttidsboendet berättar att de har haft flera fall när patienterna har dött bara några timmar efter att de kommit hit.

– Och då tycker man, varför kunde de inte bara ha fått somna in på sjukhuset istället? Är man så pass dålig så att man bara har timmar kvar att leva, då ska man inte börja hålla på och göra en flytt mitt i alltihopa. Att ha den uppståndelsen kring sig, en massa nya människor och röster, säger Rebecca Gunnarsson, undersköterska på Timmermannen.

– Och så transporten från sjukhuset och hit, på en bår, upp i hissen. Det är en jätteansträngning för patienterna. Då undrar man om det inte hade varit bättre om de hade fått avlida på sjukhuset, säger Marianne Pettersson, sjuksköterska på Timmermannen.

Se hela reportaget från korttidsboendet Timmermannen här ovanför. Där berättar personalen mer om vilka som vårdas där, men också varför personalen tycker att de har världens bästa jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet