Teaterchef Nils Poletti / Se tidigare repetition med roboten. Medverkande: akrobaterna Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonard samt Mattias Lindström, artist/programmerare. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT och SVT

Robot stoppas i föreställning på Östgötateatern

Uppdaterad
Publicerad

Ensemblen I föreställningen The last fish på Östgötateatern består av fem cirkusartister, två musiker – och en industrirobot.

Men nu stoppas användningen av roboten av Arbetsmiljöverket.

Akrobatik och robotik möts i nycirkusföreställningen som just nu spelas på Östgötateatern. Men efter att Arbetsmiljöverket under torsdagen tog beslutet att stoppa robotens medverkande, så får kommande föreställningar fortsätta utan robot, rapporterar P4 Östergötland.

– Det är givetvis jättetråkigt. Vi har tagit fram en speciell föreställning som tar ut gränserna för vad människa och maskin kan göra, men i slutändan handlar det om en bedömningsfråga där Arbetsmiljöverket har gjort en annan bedömning än vi, säger teaterchefen Nils Poletti till P4 Östergötland.

Norrköping

Särskilda säkerhetsföreskrifter måste följas

”Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning måste hanteringen av den robot som medverkar i föreställningen uppfylla samma krav som gäller för användning av en sådan här typ av robot inom exempelvis industrin, vilket innebär maskindirektiv samt CE-märkning och skydd för att hindra personal att nå in i robotens arbetsområde”, skriver Östgötateatern på sin hemsida.

– Vi har gjort allting rätt enligt regelverket, men Arbetsmiljöverket gör en annan klassning av roboten och med det följer också andra säkerhetsföreskrifter, säger Östgötateaterns teaterchef Nils Poletti.

Ensemblen i The last fish kommer nu repetera om vissa nummer för att kunna fortsätta spela föreställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet