Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att flyga den är väldigt likt att flyga en liten drönare, men det är lite mer psykiskt utmanande. Då det är mer kritisk om något händer”, säger Max Drougge som styr drönaren under testflygningen. Foto: Hadeel Ibrahim

Se jättedrönaren testflyga – på nybyggda övningsområdet i Åtvidaberg

Publicerad

I sju år har man jobbat med att utveckla produkten och nu är den redo för take-off. De stora drönarna kan lyfta nästan lika mycket som de väger. Följ med när Åtvidabergsföretaget provflyger på deras nya övningsområde.

– Det här kan få betydelse för Sverige, att vi kan ta ledningen när det gäller utveckling och tillverkning av stora tunglyftande drönare. Det är ett väldigt intressant och prioriterat område, säger Claes Drougge, ägare av ACC Innovation AB.

Ni säger att de är världsunika – på vilket sätt?

– De är kraftfulla och de lyfter som en bemannad helikopter. De drivs av gasturbin på 240 hästkrafter som ger en lyftkapacitet på 400 kilogram. Det gör ingen annan i världen idag.

Se när jättedrönaren ger sig iväg och flyger över testområdet i klippet ovan.

Stort intresse

Allmänheten och myndigheter har lärt sig att använda små drönare, men nu ska man lära sig att använda de stora, menar företagets ägare och nämner att Försvarsmakten har visat intresse.

Internationellt har visningen av superdrönaren intresserat många. Förhandlingar pågår i länder som Finland, Storbritannien, Indien och Tjeckien.

Aktuell för skogsbränder

I det egna flygområdet har företaget byggt branddamm och brandgrop för att öva på att släcka skogsbränder. Och redan nu i sommar kan superdrönarna användas för att rycka ut om olyckan skulle ske, menar Claes Drougge.

Tidigare flygtester har genomförts på flygplatsen i Västervik, där företaget också byggt en egen anläggning.

Med rotorblad utfällda är de sex gånger sex meter stora. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.