Sjuksköterskor kritiska mot facket

Uppdaterad
Publicerad

Det råder upprorsstämning bland sjuksköterskorna på Motala lasarett.

Deras eget fackförbund Vårdförbundet motsätter sig nämligen en arbetstidsförkortning – något både arbetsgivaren och sjuksköterskorna vill ha.

– Det är ljuset som vi haft att jobba efter. Hoppet om att få tillbaka en arbetstidsmodell som vi vet att vi mår bättre av, säger sjuksköterskan Karin Ragneby.

Sedan arbetstidsmodellen 90/10 togs bort för några år sedan har de landstingsanställda sjuksköterskerna på Motala lasarett kämpat för att få den tillbaka.

Modellen innebär att man arbetar 90 procent för en heltidslön, mot att en mindre del av arbetstiden blir mer flexibel. Då måste de vara beredda på att hoppa in och jobba med kort varsel.

– Vi får en bättre återhämtning och vila mellan våra arbetspass. Vi blir helt enkelt duktigare sjuksköterskor, säger sjuksköterskan Birgitta Andersson.

Lokala avtal offras

Nu när både arbetsgivaren och politikerna är med på tåget, så är det deras eget fackförbund som säger nej. Vårdförbundet väljer att offra deras lokala avtal för att istället få igenom en nationell förändring.

– För tillfället blir det en förändring i den tuffa arbetsmiljön. Men långsiktigt finns det inget värde i det om arbetsgivaren har möjlighet att säga upp dem med tre månaders varsel. Då blir fallet ner till det centrala avtalet väldigt stort, säger Helena Eriksson, ordförande för Vårdförbundet Östergötland.

Men man kan väl förhandla om centrala avtal, samtidigt som de får ha sitt lokala avtal?

– Den modellen har vi försökt tidigare, bland annat här i Östergötland. Men det har inte fungerat. Arbetsgivaren har inte velat diskutera varken lokala eller centrala avtal. Vi har inte nått någon framgång med det. Och nu måste vi få till en förändring, säger Helena Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.