Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Gotlands va-chef Susanne Bjergegaard-Pettersson, berättar om vilka lärdomar man dragit av vattenkrisen som pågått i mer än en månad. Foto: Hasse Holmberg/TT, Patrik Widegren/SVT

Slutkokat – fritt fram att dricka vattnet i Visby igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, 13 december, behöver invånarna i Visby, Väskinde, Själsö och Brissund, inte längre koka dricksvattnet.

I Vibble, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem behöver man dock fortsätta att koka vattnet ytterligare en tid.

– Nu spolar vi färdigt i ytterområdena av vattenledningsnäten och sedan behöver vi invänta provsvaren innan vi även kan häva kokrekommendationen för resten och det räknar vi med att kunna göra inom kort, säger Patric Ramberg, teknisk direktör, i ett pressmeddelande.

Förorenat vatten på Gotland

Nål i en höstack

Grundvattentäkten vid Langs hage, som varit källan till bakterierna, har stängts av. Efter jul kommer arbetet fortsätta med att ta reda på hur bakterierna kommit in i täkten. Något som kan liknas vid att hitta en nål i en höstack, säger va-chef Susanne Bjergegaard-Pettersson.

– Det är så på Gotland: Vi har sprickor i berggrunden, det kan komma långt ifrån. Så det handlar om otroligt många olika undersökningar. Vi kommer att bygga modeller där vi tittar på nederbörd, nivåer i täkterna och bakterierhalt. Och nu när det är snösmältning så tar vi extra tester också. Men jag har pratat med kollegor på fastlandet, och det är inte alltid man hittar den där nålen, säger hon.

I klippet ovan hör du om vilka lärdomar Region Gotland dragit av vattenlarmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet