Men Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings (CAN) statistik visar tvärtom att den är mer förekommande bland vuxna i Östergötland. Det innebär svårigheter för de som jobbar förebyggande.
– Ungdomar med spritpåsar kan vi stoppa på stan, men det kan vi inte göra med vuxna. Det kan ju vara smuggelsprit i deras påsar också. Vuxna är svårare att komma åt, säger Joakim Stenman vid Linköpingspolisen som är polisens nationella samordnare i kampen mot spritbussarna.
”Trampar på ömma tår”
Skolkuratorn Kerstin Jagesten i Norrköping jobbar också med alkoholförebyggande frågor och hon säger att de här nya rönen kring hur vanlig smuggelspriten är i Östergötland gör att man måste förändra arbetet framöver.
– Det här är något jag måste ta upp på föräldramöten, så att de blir medvetna om hur lätt det är för ungdomar att få tag i smuggelsprit i Östergötland.
Men föräldrarna kanske själva är storkonsumenter av smuggelsprit?
– Ja då kanske jag trampar på några ömma tår, men jag tycker ändå att det är ett viktigt ämne att ta på, säger Kerstin Jagesten.
Risk för stöd till annan kriminell verksamhet
Lotta Hjalmarsson-Österholm är samordnare i alkoholfrågor på länsstyrelsen i Östergötland och tror ändå att det finns goda argument mot smuggelspriten som även biter på de vuxna östgötarna.
– Vi måste få människor att inte vilja handla, säger hon.
Men det vill ju folk uppenbarligen?
– Ja, fast jag tror man inte alltid är så medveten. Man sparar några kronor själv, men tänker inte på att man stödjer en organiserad verksamhet, där det finns risk för att pengarna går till annan kriminell verksamhet. Kan man få folk att resonera om det så kanske man förstår att det här får konsekvenser för samhället, avslutar Lotta Hjalmarsson-Österholm.