Foto: SVT

Snabba tryckförändringar dödade gösarna

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga påfrestningar i form av snabba tryckförändringar och yttre våld beroende på strömmande vatten anges som orsakerna till gösdöden i Norrköping förra veckan.

Det är Statens veterinärmedicinska institut som undersökt orsakerna och idag presenterar resultatet. En del fisk uppges ha dött av mekaniskt orsakade skador.

– Nu har vi fått första delen av analysen och den bekräftar det vi tidigare trott, det vill säga att det var flödesförändringen som påverkade gösen, säger Isabelle Brobeck, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunens bygg- och miljökontor.

För mycket vatten genom kraftstation

Tidigare har vi berättat att Holmen energi rapporterat att de hade stopp i en turbin i kraftverket i Strömmen samma morgon och då lät för mycket vatten passera kraftstationen.

– Holmen har till den 5 december på sig att lämna in sin rapport. De kan eventuellt bli ersättningsskyldiga eftersom fisket kommit till skada, säger Johanna Karlsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Slutresultatet av de sista proverna väntas om ungefär två veckor. Rapporten ska överlämnas till länsstyrelsen som sedan tar över ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.