Några av dem som försöker få möjlighet att utnyttja sin vårdkompetens. Foto: SVT

Stort behov av vårdpersonal – snabbspår för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland arbetar flera krafter för att hitta nyanlända med vårdkompetens, men samtidigt har Socialstyrelsen nyligen inför ett test som få klarar.

I ett rum på Universitetssjukhuset i Linköping har mer än 20 personer samlats. De håller just på att lära sig olika vårdtermer på svenska och hur svensk vård fungerar. Med sig i bagaget har de vårdutbildning och kanske även arbetslivserfarenhet från sina tidigare hemländer.

Fade Abokershah, sjuksköterska från Syrien, tror att kursen han går i Linköping kan hjälpa honom att klara språkkravet snabbare. Nadine Alsalloum är medicinteknisk ingenjör och har redan varit i Sverige tre år. En viktig sak för henne är att kursen lär ut just  de svenska ord som behövs i yrket.

”Äntligen jobbar jag, men det är bara tillfälligt.” Se inslaget här.

Anställa 20 stycken omedelbart

Vårdpersonal, i ett antal olika yrken, är en bristvara. Närsjukvårdsdirektören, som bland annat basar över vårdcentraler, säger till SVT Nyheter Öst att han skulle kunna anställa mellan 10 och 20 allmänmedicinspecialister omdelbart.

Arbetsförmedlingen har fått in över 800 nyanmälda platser som behöver fyllas med vårdpersonal i Östergötland och det bara i december månad. Med i den siffran finns dock också vårdjobb hos kommuner. Ett antal av jobben är troligen också sommarvikariat.

Kan inte lova jobb

Åter till eleverna på kursen. Det är Region Östergötland, Arbetsförmedlingen och Linköpings universitet som gått ihop och bidrar med olika sorts utbildning. Sly Agouda är samordnare i projektet.

– De här eleverna kan vara en rekryteringsbas för regionen, säger han.

Förhoppningen är att alla elever ska börja arbeta i olika vårdyrken, men Region Östergötland kan inte lova jobb.

Fått kritik för att vara för svårt

Jobb finns alltså och intresserade personer med utbildning. Sedan några månader tillbaka har dock kompetenskraven höjts. Läkare måste nu åka till Umeå för att skriva ett prov, som ska visa att de klarar av att jobba i Sverige.

Provet har fått kritik för att vara för svårt. En del svenska läkare, som sett provet, menar att frågorna också gäller saker som en läkare kanske läste under utbildningens första termin, kanske för tiotals år sedan.

– Det är lite stort glapp mellan hur vi jobbar i vardagen och det man testar, säger Göran Sommansson, som arbetar med att utbilda på den utbildningsmottagning som finns i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Väntar på resultat

På mottagningen finns plats för fyra läkare, eller läkarassistenter som de kallas. Eftersom de inte har svensk legitimation ännu får de inte själva exempelvis sjukskriva någon. Förutom det rent formella arbetar de som vilken läkare som helst.

Johnny Sabbagh har gjort det nya kompetensprovet för läkare två gånger. Första gången misslyckades han och nu i dagarna väntar han på resultatet från det andra försöket.

– Vi sover inte så bra, vi väntar. Två poäng kommer hela min karriär att hänga på, säger Sabbagh med frustration i rösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.