Turbulent år väntar Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Nyheter i parken ska höja förra årets besöksrekord, men samtidigt är 2016 året som präglas av två rättsprocesser.

720 764 personer besökte Kolmårdens alla begivenheter under 2015. Det var nytt besöksrekord för parken, men siffrorna ska bli ännu högre. Målet är att ha en miljon besökare år 2020.

I år har Bamses värld flyttat och blivit större. Skalmans ballonger är en av nyheterna. Barnens lantgård har också hittat en ny plats i parken och framförallt har den blivit större.

Wildfire ska locka ungdomarna

Hittills har Kolmården varit bra på att locka barnfamiljer, medan ungdomar har varit mer svårflörtade. Just det ska den nya berg- och dalbanan råda bot på. Wildfire heter den och ska bli 1300 meter lång med en höjdskillnad på 57 meter. Högsta hastighet: 113 km/h.

Omtvistat bygge

Bygget av berg- och dalbanan har överklagats av boende i närheten av parken. Oron gäller höga ljudnivåer och hur såväl vilda som djurparksdjur kommer att påverkas av banan.

Kolmården fick bygglov av Norrköpings kommun, men sedan har frågan väckts om det verkligen räcker med bara ett bygglov. De klagande menar att tillståndsprocessen har gått för fort och att det först skulle ha gjorts en detaljplan.

Just nu ligger ärendet på Mark- och miljööverdomstolens bord. Innan det kan bli ett avgörande ska en utredning göras om banans påverkan på fågellivet runt berg- och dalbanan. Den utredningen måste göras under vårmånaderna vilket gör att själva processen fortsätter någon gång i höst.

Vargolyckan i rätten

Ytterligare en rättsprocess kommer upp under året. Den handlar om den olycka som skedde i varghägnet i juni 2012. En skötare blev då attackerad och dödad av vargarna.

Själva företaget Kolmården och dåvarande zoologiske chefen är åtalade för arbetsmiljöbrott. Rättegången beräknas starta i september, men redan i mitten av maj sker en förberedande förhandling i Norrköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.