• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Unga med funktionsnedsättning hamnar hos socialen

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans tuffare bedömningar av unga med funktionsnedsättningar leder till att en helt ny målgrupp tvingas söka socialbidrag. Nu slår Sveriges kommuner och landsting larm.

– Det är allvarligt, de här människorna ska inte vara där, säger Leif Klingensjö, sektionschef på SKL.

Försäkringskassans bedömningar har blivit tuffare. Allt fler unga personer med funktionsnedsättningar blir därför av med sin aktivitetsersättning.

Nu larmar flera kommuner och SKL om konsekvenserna: En ny målgrupp söker socialbidrag. Det handlar om unga personer med livslånga och grava funktionsnedsättningar som tidigare har fått aktivitetsersättning.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Väldigt allvarligt”

– Vi vet att det förekommer, men vi vet inte omfattningen. Det är självfallet väldigt allvarligt. De här människorna ska inte gå på försörjningsstöd, säger Leif Klingensjö som är sektionschef på SKL.

Temasida: Läs över 300 berättelser från chatten och se reportagen från granskningen

Det finns ingen statistik som visar hur många de är, men flera kommuner vittnar om att det här blir ett stort bekymmer.

– Det är ganska tufft att gå på försörjningsstöd. Det ställs krav och man ska stå till arbetsmarknadens förfogande, säger Leif Klingensjö.

”Svårt föra telefonsamtal”

De här personerna passar inte in hos försörjningstöd, enligt de enhetschefer som SVT har pratat med.

För att få socialbidrag måste man varje månad skicka in räkningar och intyg. Man förväntas också stå till arbetsmarknadens förfogande och söka jobb. Det klarar inte alla, enligt flera handläggare och chefer inom försörjningsstöd.

– För en del kan det vara svårt att föra ett telefonsamtal, för det blir inte så konkret. Det är lättare om man kallar hit dem tillsammans med någon förälder eller god man. Då kan man rita på en whiteboard och skriva “inkomster”och “utgifter” och förklara vad det betyder, säger Ann Lindman socialsekreterare i Norrköpings kommun.

”För höga krav”

Hon och hennes kollegor har märkt att kraven blir för höga på en del personer med funktionsnedsättningar. Det gäller till exempel personer med utvecklingsstörning och autism.

– Det här kan skapa en stress som gör att personen blir försämrad helt enkelt. En del hör av sig och berättar om ångestpåslag, säger Ann Lindman.

Flera chefer inom försörjningsstöd berättar att de gör undantag för de här personerna, eftersom de bedömer att de inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande – trots att Försäkringskassan gjort den bedömningen.

”Rejält bekymmer”

– Vi har inga siffror, men det är ändå ett ganska rejält bekymmer att så många ungdomar med ganska kraftiga funktionsnedsättningar inte får aktivitetsersättning, säger Mari Bergström som jobbar med försörjningsstöd på Region Gotland.

Hon säger att hon i flera fall ifrågasätter om Försäkringskassan har gjort en riktig bedömning eftersom det handlar om personer med så omfattande funktionsnedsättningar.

– Att man inte ger en person med så svår problematik aktivitetsersättning, det har jag svårt att förstå, säger Mari Bergström i Visby.

”De hamnar mitt emellan”

I flera andra kommuner ställer man sig också frågande.

– De hamnar mitt emellan, och ofta handlar det ju om papper. Du har inte dokumenterat din funktionsnedsättning, trots att du i praktiken har en nedsättning som gör att du borde ha ett stöd. Men du har inte papper på det, säger Josefine Olaisen Lundh, enhetschef för ekonomiskt bistånd i Åtvidaberg.

Får hjälp att bevisa funktionsnedsättningen

Hon berättar att socialtjänsten ibland hjälper de här personerna att försöka skaffa rätt läkarintyg så att de ska kunna bevisa sin funktionsnedsättning för Försäkringskassan.

– Jag ser inte att det här är en målgrupp som ska vara hos försörjningsstöd. Och det finns en risk att de far illa eftersom de riskerar att bli långtidsberoende av försörjningstöd, säger Tina Mathsson Hagman, verksamhetschef för ekonomiskt bistånd i Norrköping.

– Bedömningen måste vara rimlig. Vad ska det vara för en arbetsplats som är så pass anpassad att man kan utföra ett arbete. Det har jag ibland svårt att se ibland, säger socialsekreteraren Ann Lindman.

Så här säger några chefer på socialtjänsten:

”Vi har sett en ökning. Vi har inte haft dessa personer tidigare på ekonomiskt bistånd.”

Annica Lindblom, samordnare för försörjningsstöd i Kinda.

”Vi ser en tendens till att det har ökat och att den här målgruppen kommer för att ansöka om ekonomiskt bistånd.”

Tina Mathsson Hagman, verksamhetschef för ekonomiskt bistånd i Norrköping

”Vi har sett en ökning under 2018.”

Fredrik Sjösten, enhetschef för socialförvaltningen i Söderköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet