Universitetssjukhuset i Linköping gick upp i stabsläge i ett par timmar under måndagskvällen. Foto: Jeppe Gustafsson / BILDBYRÅN

US i stabsläge efter larm om legionellabakterier

Uppdaterad
Publicerad

Universitetssjukhuset i Linköping gick under måndagskvällen upp i stabsläge efter att man upptäckt legionellabakterier i ett rörsystem.

Under ett par timmar gick sjukhuset upp i stabsläge för att kunna vidta nödvändiga åtgärder, något som Corren var först att rapportera om.

Eva-Mari Löfqvist på Region Östergötlands pressjour sa till tidningen att det rörde sig om en begränsad del av ett rörsystem och att det inte var någon fara för patienterna.

Vid 22.30-tiden kunde sjukhuset återgå till normalläge.

Legionellabakterier

Legionellabakterier förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Om du andas in små droppar med förorenat vatten kan det leda till infektion. Legionella, som är svår lunginflammation till följd av sådan infektion, behandlas med antibiotika och ibland kan du behöva vårdas på sjukhus.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.