Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Johan Sonesson (M) reagerar på regeringens tillskott i budgeten och svarar på om sparkravet påverkar antalet tjänster i vården. Foto: Johan Dernelius

800 miljoner extra till Region Skåne: ”Alla tillskott är bra”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne brottas med miljardunderskott och stora sparkrav väntar. Samtidigt skjuter regeringen till extra pengar, vilket ger knappt 800 miljoner extra till Region Skåne.

Regeringen meddelande under måndagens presskonferens att regionerna ska få ett extra tillskott på sex miljarder kronor 2023. Det är ett välkommet tillskott i budgeten säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

Nyligen kom beskedet om att Region Skåne behöver spara en miljard kronor på Skånes universitetssjukhus (Sus) i år, vilket bland annat oroar Vårdförbundet.

Oro för varsel i Region Skåne

Vårdförbundet och oppositionen har båda lyft fram en rädsla för att sparkravet ska leda till minskad bemanning inom sjukvården.

Regionstyret menar dock att rädslan är utan grund, då det inte kommer ske varsel eller anställningsstopp. Förvaltningschefen i regionen har fått i uppdrag att ta fram ett underlag för hur man kan minska kostnaderna utan att minska på personal.

800 miljoner till Region Skåne

Om tillskottet från regeringen kommer gå till Skånes sjukhus är ännu inte fastställt. Men regionstyrelsens ordförande menar på att åtminstone en del kommer gå till sjukvården.

– Ja, det kommer gå till att korta köer, öka tillgänglighet och så vidare, säger han.

Pengarna ska också eventuellt fungera som stöd för att inflationssäkra pensionen. Ulf Kristersson drog under presskonferensen paralleller mellan den ekonomiska krisen i regionerna och att pensionskostnaderna gått upp i och med inflationen.

– I Region Skåne är underskottet nästan identiskt med inflationens påverkan på pensionskostnaderna, sa han under måndagens presskonferens.

För lite tycker oppositionen

Från oppositionens sida anser man att tillskottet inte räcker.

–Jag konstaterar att regeringens tillskott inte ens täcker Sus underskott. Massiva nedskärningar väntar i hela Skåne. Det beror på att det skånska högerstyret väljer låg skatt framför skånsk sjukvård. Samtidigt har vi en regering som inte prioriterar sjukvården, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i Sus.

I klippet får du höra Carl Johan Sonessons (M) reaktion på regeringens tillskott till regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.