Foto: SVT

Hörby kommun bryter med HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Hörby kommun häver kontraktet med ett HVB-boende för ensamkommande. Det sker med omedelbar verkan.

SVT Nyheter Skåne avslöjade i november att personer som driver HVB-hemmet i Hörby är dömda för brott.

En av ägarna, samt en person som haft option att köpa in sig i företaget, dömdes 2010 i Blekinges hittills största spritsmugglingshärva. En av cheferna dömdes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll 2014.

Nu häver Hörby kommun med omedelbar verkan kontraktet med HVB-hemmet, som varit ett integrationsboende för ensamkommande barn och ungdomar.

– Vi häver avtalet eftersom det har varit bråk på boendet. Vi har gjort en polisanmälan om misshandel, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden i Hörby.

Han vill inte gå in på vad som skett men säger att misshandeln skedde i förra veckan. Enligt Hans Frank har även ägarna till HVB-hemmet gjort en polisanmälan.

– Vår huvuduppgift är att skydda barnen och ungdomarna. Ett integrationsboendes ansvar är att jämföras med föräldraansvar. När vi får kännedom om allvarliga missförhållanden på boendet, är det vår skyldighet att agera, säger Hans Frank.

Flyttar barnen

Beslutet att häva kontraktet togs av socialnämnden på ett extrainsatt möte på måndagen.

De tolv barnen, som  bodde på hemmet, flyttas idag till andra boenden i kommunen.

– Vi har hittat andra platser till dem. Några har flyttat till andra integrationsboenden och några har flyttat till utslussningslägenheter, säger Hans Frank.

Kritiserat avtal

Hans Frank (L) har fått kritik för att han skrivit på avtalet med företaget utan att informera övriga politiker i nämnden. Avtalet, som löper till sista december 2017, var värt minst 16 miljoner kronor.

– Vi är klara med det här bolaget nu, säger Hans Frank.

Kritik för IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde 30 november 2016 en inspektion på HVB-hemmet och fann en del brister. Det bodde 13 pojkar och en 14-årig flicka i boendet. Hörby kommun har anmält till IVO att det ska bo ensamkommande pojkar upp till 18 år på HVB-hemmet.

”Under nuvarande omständigheter följer entreprenören som bedriver verksamheten inte den målgrupp som är anmäld till IVO vilket IVO ser allvarligt på”, skriver IVO.

– Vi ställde frågor kring hur de garanterade flickans trygghet och vi fick svaret att det fanns personal som var vakna på nätterna och att flickan bodde på samma plan som personalen befann sig, säger Camilla Martinsson, handläggare på IVO.

De som bott som i HBV-hemmet har fått dela på två toalett och två duschar.

IVO konstaterar: ”Antalet rum för personlig hygien som t ex toaletter böra vara anpassade till hur många personer som kan komma att vara placerade i hemmet.”

Våld och skadegörelse

Det var en del incidenter som gjort att ungdomar omplacerat. En ungdom har hotat att bränna ner boendet. En annan har slagit föreståndaren. Det har även förekommit skadegörelse.

IVO har i samband med inspektionen ställt frågor kring ägarförhållande och personalens utbildning.

Föreståndaren är har köpt ut den tidigare ägaren som 2009 dömdes för spritsmuggling.

IVO har en pågående tillsyn av socialnämnden i Hörby för att se om de uppfyller socialtjänstlagens krav på ett tryggt och säkert boende av god kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.