”Det låter som otroligt många men det blir ingen omöjlig situation,” kommenterar styrelseordföranden Maria Berglund (KD) neddragningen vid Sus. Foto: SVT

Beslutet fattat: Skånes universitetssjukhus ska spara motsvarande 640 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om neddragningar på Skånes universitetssjukhus, Sus, är fattat. 470 miljoner kronor ska sparas vilket motsvarar 640 tjänster.

– Det låter som otroligt många men utifrån storleken på Sus blir det ingen omöjlig situation, säger styrelsens ordförande Maria Berglund (KD).

Beslutet klubbades strax före klockan 16 på onsdagseftermiddagen med siffrorna 6–4. Majoriteten M, L och KD med stöd av SD röstade för, oppositionen emot och Centern valde att lägga ner sin röst.

– Förslaget gick igenom utan justering, säger Maria Berglund.

Återbesätter efter behov

Det innebär i praktiken att sjukhuset inte automatiskt kommer att återbesätta tjänster när någon slutar.

– Varje år byter 1 800 personer jobb, och vi kommer att återbesätta två tredjedelar av de tjänsterna. Vilka tjänster som återbesätts beror på verksamheterna och den kompetensmix som behövs, säger Maria Berglund.

Oppsitionen: Ett dråpslag

Oppositionen har beskrivit nedskärningarna som ett dråpslag mot vården vid de båda sjukhusen i Malmö och Lund. Styret är av en annan uppfattning.

– Vi kommer att kunna bedriva verksamhet i framtiden. De fem procent som försvinner är en betydande del, men det landar inte i en omöjlig situation, säger Maria Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.