Den första dagen i varje månad lånade sex personer den maximala potten av e-böcker från biblioteken i Burlöv. Personerna tillhör samma familj som har anknytning till ett skånskt bokförlag.
Varje månad lånade familjemedlemmarna totalt 36 e-böcker på biblioteket till en kostnad av 30 kronor per bok. Biblioteket betalade och merparten av summan gick direkt tillbaka till förlagets ficka.
Fler bibliotek har drabbats eftersom familjen också haft lånekort i andra kommuner. Från Lomma, Staffanstorp, Lund och flera bibliotek i Stockholm har rapporter om missbruket lämnats.
Omfattningen av missbruket kan vara betydligt större än så. 57 grupperingar av bibliotek i Sverige har lånat ut förlagets e-böcker. I en gruppering kan flera bibliotek ingå.
Förlaget – som startade sin biblioteksutgivning den 2 augusti i år – har hittills lånat ut böcker till ett värde av 82 000 kronor.
”Tar skattemedel”
Missbruket på Burlövs bibliotek upptäcktes vid en inventering av e-boksutlånen. Hälften av samtliga e-boksutlån i kommunen de tre senaste månaderna har gjorts av familjen.
– Samma familj återkom och lånade så mycket som möjligt. De lånade samma titlar och många okända titlar. Det var många märkliga utlån. Unga lånade vuxenböcker och så vidare, berättar Katarina Tollbäck-Ericson, bibliotekschef i Burlövs kommun.
– De tar skattemedel och möjliga lån från andra personer. E-böcker är dyra för oss eftersom vi måste betala för varje lån. Vi har en ganska blygsam budget och förlaget tog halva vårt anslag, säger hon.
”Bedrägeri”
Inledningsvis trodde biblioteket att lånen gjordes av en lärare till en skolklass. Vid en närmare granskning upptäcktes dock kopplingarna mellan personerna och bokförlaget, berättar Katarina Tollbäck-Ericson.
– Vi märkte att detta var ett bedrägeri. Det är inte så här det ska gå till. Vi har aldrig varit med om tidigare och hade inte en tanke på att det kunde hända, säger Katarina Tollbäck-Ericson.
Efter att problemet uppdagades har det framkommit att familjen har plockat ut lånekort i flera kommuner.
Biblioteken i Staffanstorp och Lomma har upptäckt att förlaget använt samma metod även där, vilket Boktugg var först med att berätta.
– Vi vet egentligen inte omfattningen av det här. Vi har bara sett familjens kopplingar men det kan vara kompisars lånekort också. Och det kanske är fler småförlag som satt detta i system, säger Göran Schmitz, bibliotekschef i Lomma.
”Helt okända författare”
När missbruket upptäcktes kontaktade biblioteken portaltjänsten e-lib, numera Axiell media, som sköter utlåningen av e-böcker. Det framkom då att förlaget stängts av efter att bibliotek i Stockholm rapporterat liknande missbruk. Samtliga titlar på förlaget inaktiverades den 2 november.
– För oss var det en överraskning att man kan starta ett bokförlag med texter som inte är copyright-skyddade och som är helt gratis att hitta på nätet, för att sedan låna ut dem för 30 kronor styck, säger Göran Schmitz och fortsätter:
– Det var böcker av helt okända författare som ingen annan än de själva lånade. De har tagit en fil, gjort ett omslag och sedan har boken lagts in i systemet, säger Göran Schmitz.
Betalar tillbaka
Biblioteken i Lomma, Burlöv och Staffanstorp har tills vidare stoppat samtliga utlån av e-böcker.
– Vi måste vara mer försiktiga. Vi borde ha fått en varning om det här men det har inte kommit. Vi trodde att e-lib var en garant för att företagen var seriösa, säger Katarina Tollbäck-Ericson.
Py Söderström, marknadschef på Axiell media, säger att biblioteken ska ersättas för samtliga lån på böcker från det berörda förlaget.
– Dels har förlaget uppenbart brutit mot avtalet med oss. Dels har detta varit en form av missbruk. Vi har insett vidden av det här och kopplat in en jurist för att se om det även har begåtts något misstänkt brott, säger Py Söderström.
Minimera risker
Hur enkelt är det för ett förlag att ge ut böcker via er?
– Vi har en policy om att böckerna inte ska strida mot svensk lag, att förlaget har rätt distribuera dem och att de uppfyller tekniska krav. Sedan väljer respektive bibliotek vilka böcker som ska finnas i deras sortiment, säger Py Söderström.
Hur ska ni undvika att det här sker i framtiden?
– Vi behöver diskutera hur riskerna kan minimeras, oavsett om det här missbruket visar sig vara olagligt eller inte. Vi ska föra en diskussion med biblioteken, säger Py Söderström.
SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt företrädare för förlaget.