Protester mot nedskärningar i vården utanför SUS i Lund Foto: Johan Dernelius

Därför demonstrerar vårdpersonal för bättre villkor

Uppdaterad
Publicerad

I Lund pågår en av 26 nationella manifestationer för bättre villkor för vårdpersonal och bättre patientsäkerhet. Så beskrivs ”Vårdupproret” av Sussie Wensmark som idag håller tal utanför SUS i Lund.

– Våra medlemmar och och kollegor har länge drivit kampen för en bättre sjukvård och en god patientsäkerhet, säger Sussie Wensmark som är huvudskyddsombud för kommunal och fackligt ansvarig för region Lund.

Allt fler sjukskrivningar

Hon är utbildad undersköterska och har jobbat inom vården sen 1983, idag jobbar hon också på barnintensiven i Lund.

– Det var 2011 som jag kände att våra förutsättningar för att göra ett bra jobb blev så mycket sämre. Kollegornas chefer lyssnade inte och då kände jag att våra yrken är för viktiga och jag vill lägga min kraft på att förbättra förutsättningarna.

Hon berättar om hur hon sett många av sina kollegor gå in i väggen.

– De senaste åren har allt fler blivit sjukskrivna för att de tar så stort ansvar för en god patientvård. Priset blir att vi själva fått betala med vår hälsa.

Krävs bred politisk lösning

Hon berättar att de länge försökt få till en dialog och vill få politiker, chefer och ansvariga att lyssna på deras upplever och erfarenheter.

– Sen 2011 är det så mycket som är raserat. Det är inte två eller tre partier som kan lösa detta utan det krävs fler, det krävs en bred politisk förankring, säger hon.

Vad är det som orsakar stressen på sjukhusen?

– Överbeläggningar. Att man har fler patienter än vad man ska ha. Att en avdelning drar ner på vårdplatserna men att det ändå måste läggas in många patienter.

– Eller att man har så låg bemanning på nätterna när det väller in patienter. Man kan känna hur stressen dallrar i luften, säger hon.

”Springer för livet”

– Vi har bra system för att fånga upp stressen. Olika system där man ska göra handlingsplaner och riskanalyser men på många enheter gör man inte det för att man inte har tid, säger hon.

Hon menar att arbetet inom vården bara kommit att handla om att släcka bränder.

– Man springer för livet och gör tokigheter och avviker från egentliga skyddssystem. Många hoppar över att anmäla arbetsmiljön eller villkoren för att man prioriterar att patienterna måste ha vård.

God patientvård

Vad som krävs nu är en politisk satsning över partigränserna menar Sussie Wensmark.

– Det är anmärkningsvärt för politikerna förstår inte att man se investeringar i sjukvården som en investering framåt. Våra chefer måste förstå sambandet mellan att investera i våra arbetsplatser och en god patientvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.