Foto: Bernard Mikulic

Demenssjuk man ringer på hemma hos Khalid flera gånger per natt

Uppdaterad
Publicerad

En demenssjuk man, som är över 90 år gammal, kommer flera gånger i veckan på besök hos en nyinflyttad barnfamilj i deras villa. Han kommer ofta på natten och ringer på dörren. Familjen har larmat kommunen flera gånger men utan resultat.

När Khalids familj flyttade in i villan i somras berättade säljarna att en gammal man kan komma på besök ibland. Sedan flytten har mannen kommit flera gånger i veckan och ibland flera gånger per natt.

Barnen blir rädda och familjens sömn påverkas. Nu vill de att mannen får hjälp så snabbt som möjligt.

– Han knackar på dörren, trycker på ringklockan och kan komma 4-5 gånger per natt från midnatt till klockan tre på morgonen. Om vi inte öppnar ytterdörren så går han runt genom trädgården och bankar på fönster, säger småbarnspappan Khalid.

Mannens vänner bodde tidigare i huset

Mannen bor ensam i närheten av Khalids villa. Han kommer med sin rullator på alla möjliga tider, men de nattliga besöken är det stora problemet.

Den demenssjuka mannen har tidigare haft vänner som har bott i det som nu är Khalids villa och kan kommer för ”kaffe, kaka och lite sällskap” som han säger. Han tror att hans vänner bor kvar i huset. Khalid är rädd att mannen ska råka illa ut och skada sig i kylan.

– Han kan stanna här utanför huset i timmar. Vi hjälper honom tillbaka till hans hus men efter fem minuter så är han tillbaka här. Jag är ledsen för honom, för han är en gammal man och han behöver verkligen sällskap och hjälp, säger Khalid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.