Fortsatta fynd av sårig fisk i Hanöbukten – men forskarna söker fortfarande efter förklaringen Foto: Esfar Ahmad

Den såriga fisken fortsätter att förbrylla

Uppdaterad
Publicerad

Sjuka fiskar med sårskador, illaluktande vatten och dålig fångst. Larmrapporterna från Hanöbukten fortsätter att trilla in, men ännu har inte Sveriges Lantbruksuniversitets provfiske visat på några anmärkningsvärda resultat från bukten.

– Nu dröjer det ett tag innan vi ser resultaten från detta provfiske, men det som vi har sett tidigare är inget avvikande förutom en något förhöjd sjukdomsfrekvens, säger Anna-Li Johnsson, forskarassistent på SLU.

Det är andra året i rad som det provfiskas i Hanöbukten. Nät har lagts ut på 50 stationer med varierande djup på 2-20 meter och fångstens art, vikt och storlek noteras. För den hårt drabbade torsken och skrubbskäddan utförs det även noggrannare provtagning berättar Anna-Li Johnsson.

– Vi tittar bland annat på om fisken har några skador, som till exempel sår eller tumörer, säger hon.

Fortsatta problem

Under flera år har det rapporterats om problem i Hanöbukten med bland annat illaluktande vatten och sårskadad fisk. 2014 rapporterade SVT Nyheter om analysresultat från Statens vetrinärmedicinska anstalt där man undersökt fem sårskadade torskar som visade sig bära på flertalet smittämnen. Året därpå visade en kartläggning av Länsstyrelsen att matfisken flytt kustvattnet.

Den dystra bilden bekräftas än idag av verksamma i området. Hans Olofsson har varit yrkesfiskare i drygt trettio år och berättar att han har märkt av stora förändringar i fisket.

– Just i Hanöbukten så är det betydligt sämre än i områden runt omkring.  På 80-talet kunde vi föra fisklådor fyllda med flatfisk varje morgon, nu har den nästan helt försvunnit här. Frågan är ju vad som händer här på strandnära områden, man behöver titta mer på de källor som finns här och som man vet släpper ut föroreningar i området, säger han.

Han menar att skillnaderna är störst nära kusten.

– Det är jättesvårt att se en förändring på två år, men vi ser en förändring på 20-30 år, och den är enorm, säger Hans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.