– Valen har propellerskador på ryggen. Det kan vara så jäkligt att det är dödsorsaken, att den blivit påkörd av ett större fartyg, säger Patrik Juhlin som bärgade vikvalen med sin båt Baltic Explorer.
– En död val flyter på rygg och då skulle den inte fått sådana skador. Valen är hyfsat fräsch, även om det bubblar lite i den och den börjar lukta lite.
Patrik Juhlin har nu gömt undan den nio meter långa valen ”ur folks synfält”. Havsfiskelaboratoriet har tagit prover på valen och de tror också att valen dött av propellerskadorna, enligt Juhlin.
Enligt Naturhistoriska riksmuséet är det ingen tvekan om att det är en vikval.
– Det är en vikval. Man känner igen den på den vita fläcken på fenan som är typisk för vikval, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet.
Vikvalen är en liten bardval, som inte har riktiga tänder utan filtrerar fisk och kräftdjur i munnen genom att ta in en stor mun vatten som sedan pressas ut genom silapparaten, barderna.
– Det är ovanligt med vikval i Östersjön. Tumlare finns även om de är sällsynta, men det har bara gjorts enstaka observationer av andra, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet.
Vikvalen har kommit in i Östersjön antingen genom danska bälten eller genom Öresund, enligt Didrik Vanhoenacker.
Sent på onsdagskvällen fick Patrik Juhlin ett samtal från Göteborgs universitet.
– De är intresserade av valen. De forskar på vilken typ av djur som äter upp kadaver, säger Patrik Juhlin, som själv är ute med Baltic Explorer på nya uppdrag under torsdagen.
– De vill sänka valen utanför Ystad. Nu försöker de gräva fram pengar. Jag hoppas det blir en lösning under dagen.
Helt ny art
Björn Källström vid Göteborgs universitet har stora drömmar om vad valen kan bidra med. Det handlar om jakten på valbenmaskar.
– Att upptäcka nya arter är en forskares dröm. Det kan vi mycket väl göra, säger Björn Källström som tillsammans med kollegan Thomas Dahlgren redan fått ge namn åt en helt ny art.
De ingår i en världsomspännande forskning om benmaskar som lever på valskelett. Innan de svenska forskarna sänkte en val i Kosterfjorden på 30 meters djup trodde man att valbenmasken var ett djur som bara levde i djupa hav. Det blev en världsnyhet när Källström och Dahlgren hittade en helt ny benmask på skelettet efter att fiskar och krabbor gjort sitt med kadavret.
– Vi döpte den till Osedax mucofloris. Det betyder ”benätande slemblomma”. Den såg ut som en blomma med ett slemhölje.
Vill ha hjälp av kommunen
Forskarna är mycket intresserade av att undersöka vad de kan hitta på ett valskelett i det bräckta vattnet i Östersjön. Det är Ystads kommun som är ansvarig för kadavret. Enligt Björn Källström kan det vara billigare att tynga ner valen och sänka den i Östersjön, jämfört med att gräva ner den på en soptipp.
– Vi skulle kunna göra många människor glada. Kommunen kan bli av med valen, sportdykare kan få en mäktig upplevelse och vi kan få forskningsresultat, säger Björn Källström.
– Vi skulle snabbt behöva ett besked från Ystads kommun.
Miljöstrateg Agneta Green har kopplats in på ärendet.
– Det är en kul uppgift att få en val på skrivbordet, säger Agneta Green.
– Jag har varit i kontakt med länsstyrelsen som ska kolla upp vilka lagkrav det finns om valen ska bidra till forskning.