Hennes barn påbörjade skolgång i kommunen under en period då kvinnan hade en kortare anställning. När hon blev arbetslös ansökte hon om försörjningsstöd, men fick nej.
Kommunen menade att uppehållsrätten i Sverige upphör sex månader efter det att anställningen tagit slut.
”Barnens intressen går först”
Förvaltningsrätten menar dock att barnens intressen går i första hand och eftersom de redan hunnit börja skolan är kvinnans familj att betrakta som boende i Eslöv. Rätten hänvisar också till en dom i EU-domstolen från 2008, där ett liknande fall har prövats.
– Min spontana reaktion är att förvaltningsdomstolen bara tagit hänsyn till barnkonventionen. Jag har ingenting emot domen som sådan. Jag tycker att barnkonventionen ska följas, men det vore ändå intressant att få det prövat i högre instans, säger Lesley Holmberg (L) som är vice ordförande i nämnden för arbete och försörjning i Eslöv.
Konsekvenser för kommunerna
Nämnden informerades i förra veckan. Kommunen skulle ha överklagat domen inom tre veckor för att få den prövad i kammarrätten. De har de inte gjort.
Domen kan få stora konsekvenser för Sveriges kommuner. I bland annat Kristianstad har kommunen erbjudit skolplats åt EU-migranters barn. Domen innebär att dessa familjer också har rätt till försörjningsstöd.
– Förvaltningsrättens dom är inte prejudicerande men det är synd att kommunen inte har överklagat domen till högre instans, säger Mia Hemmestad, förbundsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Hon känner inte till att frågan har varit aktuellt in någon annan svensk kommun.
”Orimlig lagstiftning”
Moderaternas talesperson migrations – och socialförsäkringsfrågor, Johan Forssell, anser att lagstiftningen bör ses över.
– Det här är en regeringsfråga och kommunerna måste få vägledning så de vet hur de ska hantera sådana här situationer. Jag tycker inte det är rimligt att EU-migranter kan få försörjningsstöd när de inte arbetar eller studerar i Sverige, säger Johan Forssell.
Förvaltningsdomstolen hänvisar i Eslövsfallet till ett mål som kallas Teixeria i EU-domstolen och där utfallet blev att en EU-medboragre har rätt till uppehållsrätt i annat EU-land när barnen går i skolan där om föräldern har eller har haft arbete i landet.