Åttaåriga Vetuta börjar skolan i Kristianstad på måndag. Foto: Hans Larsson

EU-migranters barn ser fram emot att gå i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I sex skånska kommuner har antalet tiggande EU-migranter minskat det senaste året, visar SVT:s enkät. Nu har barnen till de EU-migranter som trots allt finns i kommunerna rätt att gå i skolan.

I fem månader har familjen – pappa Ioan, mamma Maria och deras tre barn – bott på campingplatsen i Kristianstad. Föräldrarna sover i en hemmagjord tillbyggnad och de tre barnen inuti husvagnen. På väggarna hänger tallrikar med bilder på kungafamiljen.

Pappa Ioan Lakatus har gått i skola i sex år och mamma Maria Ciurar bara i två. Nu vill de att barnen ska få en ordentlig skolgång i Sverige.

– De skulle kunna gå i skolan i Rumänien om vi hade haft pengar, men det har vi inte, säger Ioan Lakatus.

– Då är det lika bra att de följer med oss hit och får äta samma mat som vi, säger Maria Ciurar.

Efter en prejudicerande prövning i Blekinge har kommunen bedömt att barnen har rätt till skolgång. Förvaltningschefen Merete Tillman bekräftar detta efter kontakt med skolförvaltningen.

– Det är bra eftersom de är i den åldern då man ska gå i skola, säger hon.

Antalet tiggande EU-migranter har minskat i Kristianstad liksom i fem andra skånska kommuner enligt en enkät som SVT Nyheter gjort och som publiceras på torsdagen.

– Det märks på stan, säger Merete Tillman, utan att kunna uppskatta hur många de är.

Lunds kommun, där mellan 50 och 60 tiggande EU-migranter vistas, anger att antalet minskat. Även Helsingborg ser en minskning, medan hälften av de 29 kommuner som svarat säger att antalet EU-migranter ungefär är detsamma som förra året.

Malmö, med mellan 300 och 400 tiggande EU-migranter, svarar att man inte vet om detta är mer eller mindre än för ett år sedan.

Den utsedde samordnaren för de utsatta EU-migranterna, Martin Valfridsson, säger att han är mycket bekymrad över situationen för barnen till de tiggande EU-migranterna.

Och i Kristianstad har man fått in flera så kallade orosanmälningar.

– Vi har varit ute vid tre, fyra tillfällen och gjort förhandsbedömningar enligt socialtjänstlagen, säger Merete Tillman.

Men i Kristianstad händer det också positiva saker. Femårige Emil börjar förskolan i höst. Redan nu på måndag kommer åttaåriga Vetuta och tioåriga Maria att börja skolan.

– Jag ska lära mig och sedan ska jag leka, säger hon och ler.

Och tioåriga Maria har redan stakat sin yrkesbana.

– Jag vill bli polis, säger hon och ler ännu mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.