Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En virkad blomma sätts upp på ett träd för alla barn som föds på BB i Malmö. I klippet får du höra med om projektet där förlossningsrädda ska få extra stöd. Foto: Julia Wiberg/SVT

Förlossningsrädda får extra stöd på BB i Malmö

Publicerad

Den som är gravid och förlossningsrädd, eller inte behärskar varken engelska eller svenska – kan nu få samma barnmorska genom hela graviditeten.

– Har man en förlossningsrädsla ökar tryggheten när man känner varandra, säger Malin Torkildsen, projektledare och enhetschef på ”Min barnmorska” i Malmö.

Tanken är att en barnmorska ska följa den gravida hela vägen – genom graviditet, förlossning och eftervård. En barnmorska ansvarar över 35-40 gravida per år och är en del av föderskans förlossningsteam. Idén är att någon ska finnas tillgänglig för samtal dygnet runt.

Projektet ”Min barnmorska” genomförs på prov i tre år i Malmö till hösten och ska sedan utvärderas.

Skapade turbulens i Stockholm

På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har ”Min barnmorska” tidigare varit ett projekt men är nu en del av vårdvalet.

I samband med projektet uppstod en tvist mellan barnmorskor och ledningen i och med schemaförändringar. Flera barnmorskor hotade med uppsägningar men parterna kom sedan till en lösning.

Vill inte göra samma misstag

Projektledaren och enhetschefen Malin Torkildsen säger att de har dragit lärdomar av situationen i Stockholm. Hon menar att hon försökt lägga ett schema som är hållbart för barnmorskorna.

– Vi blickar jättemycket mot de erfarenheter man har haft i landet. Vi tar med oss det in i vårt projekt. Vi ska göra det så bra som möjligt så vi slipper göra samma misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.