Studien visar ökad risk för lindrig sjuklighet Foto: Bernard Mikulic

Foster kan påverkas av antidepressiva läkemedel

Publicerad

Nyfödda barn kan påverkas av att mamman ätit antidepressiva läkemedel. En ny studie från Lunds universitet visar att de barnen oftare behöver neonatalvård.

Omkring 10 procent har problem med ångest eller depression under graviditeten. Och användningen av antidepressiva läkemedel har ökat.

– Det är fortfarande mycket som är oklart hur man egentligen ska hantera de här medicinerna i samband med just graviditet. Många kvinnor tvekar att ta dem för man är rädd att man ska skada barnet på något sätt, säger Ulrika Nörby som är apotekare och forskar vid Lunds universitet.

Depression påverkar också

Hennes studie visar att det nyfödda barnet kan påverkas om mamman ätit antidepressiva läkemedel.

Särskilt de kvinnor som tagit läkemedel sent under graviditeten. Men även depressionen i sig kan påverka fostret på ett likartat sett.

– Vi ville titta närmare på detta i ett stort svenskt material, vilka risker det kan finnas för barnen, för man har vetat sedan tidigare att det finns en viss risk för sjuklighet hos nyfödda som har mammor som tagit de här läkemedlen under graviditeten, men vi ville få ett mått på hur pass sjuka de blir och hur pass vanligt det är, säger Ulrika Nörby.

Lindrigare sjuklighet

Det som studien fokuserat på är den vanligaste typen av antidepressiva läkemedel, kallade SSRI-preparat. 700 000 barn ingår i studien som är gjord av Lunds universitet, Uppsala universitet, Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting.

– Vi har sett att det finns en ökad risk för framförallt lindrig sjuklighet. Barnen har mildare andningsstörningar, de kan ha lågt blodsocker och det kan bli problem med matningen och vi har också sett att det är en ökad risk att de behöver stanna några dagar på en nyföddhetsavdelning, säger hon.

Liten risk för svåra komplikationer

Risken för svårare komplikationer är liten och det handlar om övergående besvär. Medeltiden för vård var fem dagar.

– Om man behandlar 17 gravida kvinnor i sen graviditet så kommer man orsaka att ett extra barn behöver vårdas på neonatalavdelning, säger hon.

Det är svårt utifrån underlaget att helt säkert veta om det är medicinerna eller själva depressionen i sig eller andra faktorer som gör att de här barnen oftare behöver vård. Men mycket tyder på det utifrån studien menar Ulrika Nörby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.