Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clementinskalet skulle kunna hamna i ett murblock till slut. Hör Gull-Britt Jonasson berätta mer i videon. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Framtidens hus kan byggas av banan- och clementinskal

Publicerad

Banan, melon, kiwi och citron. Resterna från frukten vi äter kan användas för att bygga hus.

– Det är viktigt för hela branschen att vi faktiskt jobbar med klimatfrågan, säger Gull-Britt Jonasson, vd för Hässleholmsföretaget Finja betong.

Företaget har börjat använda biokol i en del av sina produkter – gjord på exempelvis banan- och potatisskal, något som Kristianstadsbladet var först att rapportera om.

– Biokolet kapslar in koldioxid vilket gör att vi minskat koldioxiden med 56 procent i de här produkterna, säger Patricio Villarroel, vice vd, till SVT Nyheter Skåne.

Målet är att ekoprodukterna – alltså produkterna med biokol – ska stå för åtta procent av försäljningen i år.

Är inte det en väldigt låg siffra?

– Inte om man man tänker att det tar lång tid och är en lång process att få folk att förstå det här, säger Gull-Britt Jonasson.

Det är inte mest för marknadsföringens skull?

– Absolut inte. Tvärtom. Det är viktigt för hela branschen att vi faktiskt jobbar med klimatfrågan, säger Gull-Britt Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.