Foto: SVT

Friska kvinnor ska få cancermedicin

Publicerad

Helt friska kvinnor ska få stark cancermedicin i förebyggande syfte. Kvinnorna ingår i en unik och kontroversiell studie som nu drar igång vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Närmare 1500 kvinnor ska delta i den nya studien som kallas Karisma 2, som påbörjades på mammografiavdelningen i Lund idag.

– Det är en studie där vi bjuder in friska kvinnor till att delta i en läkemedelsstudie med tamoxifen i olika doser, säger Signe Borgquist, docent på Lunds universitet.

I år får runt 9000 kvinnor i Sverige bröstcancer och många kommer behandlas med just läkemedlet tamoxifen. Det ska minska risken för återfall, men ger starka biverkningar.

– Man får vallningar, svettningar och vissa kvinnor upplever viktuppgång. Har man en ökad risk för att få blodproppar ska man inte ta medicinen, säger Signe Borgquist, docent på Lunds universitet.

Genomförs i Lund

I studien som genomförs i både Lund och Stockholm kommer man nu att prova att ge olika doser av tamoxifen till kvinnorna under ett halvår. Detta för att hitta en dos som inte ger biverkningar i samma utsträckning, men som ändå förebygger cancer.

– Vår förhoppning är att identifiera en lägre dos än 20 mg, kanske 2,5 mg som har en alldeles utmärkt förmåga att förebygga bröstcancer. Då kan vi tänka oss att kvinnor som har en mycket hög risk för cancer skulle kunna erbjudas tamoxifen i framtiden, säger Per Hall, professor på Karolinska institutet.

Kontroversiell studie

Men studien upplevs som kontroversiell, eftersom man aldrig tidigare försökt förebygga cancer hos friska kvinnor med medicin. På sociala medier har reaktionerna redan börjat komma. Kvinnor som haft bröstcancer och som tar tamoxifen är kritiska till att friska kvinnor ska behöva ta medicinen just på grund av starka biverkningar. Professor Per Hall berättar att även läkare ifrågasätter studien.

– Inom cancerområdet har vi inte en vana att tänka i förebyggande termer. Jag har blivit utskälld många gånger, nästan alltid av mina kolleger, som säger att vi aldrig förebyggt. Men hjärtdoktorerna har gjort detta framgångsrikt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, varför skulle inte vi kunna göra detsamma? säger Per Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.