Kvinnan i 35-årsåldern var förstagångsföderska. Hon hade gått över tiden och efter ett besök på mödravårdscentralen blev hon remitterad till kvinnokliniken i Lund. Där konstaterade man att hennes blodtryck var högt och att hon hade äggvita i urinen – vilket båda är tecken på havandeskapsförgiftning. Samtidigt var andra prover som gjordes för att upptäcka havandeskapsförgiftning utan anmärkning.
Planerade igångsättning
På kvinnokliniken planerade man för att sätta igång en kvinnans förlossning, men de lediga vårdplatserna på avdelningen var för få och istället skickades hon hem. En igångsättning planerades istället till dagen därpå. Men på väg hem fick kvinnan värkar och kontaktade kvinnokliniken på nytt. Då fick hon rådet att invänta regelbundet värkarbete. När kvinnan sedan återkom nästa morgon för att bli förlöst hade barnet avlidit i livmodern.
För att undvika att något liknande ska kunna hända igen vidtar verksamheten åtgärder för att utöka antalet platser på perinatalavdelningen, skriver sjukhuset i sin anmälan. Men sedan september 2015, då händelsen inträffade, har platserna inte blivit fler.
– Nej det har de inte. Befolkningsökning i kombination med att det är svårt att rekrytera barnmorskor gör att det är svårt, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus.
Anmälan har dröjt
Händelsen inträffade i september förra året. Däremot var det först i förra veckan som sjukhuset gjorde en Lex Maria-anmälan.
– Det är verkligen inte praxis. Men det var många uppgifter att samla in i det här och det pågår ett arbete som har gjort att det har dröjt, säger chefsläkaren Marie Ekberg.