Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Gulsot ny dödlig plåga för kaniner

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har rapporter om ovanligt många döda kaniner kommit in från olika delar av Skåne.

Flera är smittade av den välkända kaninpesten, men nytt för i år är att stora bestånd blir sjuka av ett nytt slags gulsot.

På 1800-talet ansågs vildkaninerna i Frankrike ha blivit för många. Människan testade då att på egen hand styra utvecklingen genom att plantera in ett virus från Sydamerika, med syfte att utrota beståndet på hemmaplan.

Försöket föll väl ut och många kaniner dog. Metoden kopierades av flera länder, däribland Sverige. Även här slog viruset ut stora bestånd, fler än i Sydamerika där naturen hade mer balanserade syften.

Men inte heller i Europa dog alla kaniner ut, och viruset fortsätter härja. Till stor plåga för de djur som drabbas.

Ny smitta tar över

Om du ser en kanin med igentäppta ögon handlar det sannolikt om kaninpest. På Malmö stad får naturvårdare Ola Enqvist många samtal från bekymrad allmänhet som tycker synd om djuren och undrar vad som går att göra.

– Vi vill att man hör av sig till oss, så skickar vi ut skyddsjägare, säger Ola Enqvist.

Under sommaren har flera skånska kommuner fått in många rapporter om döda kaniner. Men det är inte längre säkert att det är bara handlar om pestoffer. Sedan några år tillbaka har en ny form av gulsot upptäckts bland kaniner, ett virus som sätter sig på levern och dödar snabbt. Från Malmö skickades döda kaniner nyligen till Statens veterinärmedicinska anstalt SVA. Den nya smittan bekräftades.

Syns inte utanpå

Enligt SVA är det här första året som den nya gulsoten får stort genomslag.

– Kaninerna har ingen bra motståndskraft mot den här nya varianten. Det är därför så många dör, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär på SVA.

Till skillnad från kaninpesten med sina tydliga symptom är det svårt att se om en kanin drabbats av den nya gulsoten. Några yttre tecken finns inte, och djuret som insjuknat dör ofta efter bara ett par dygn.

– De ser helt normala ut när de hittas döda, säger Ola Enqvist på Malmö stad.

Ännu inget vaccin

Varken kaninpest eller kaningulsot kan drabba människor, men däremot artfränder. Efter upptäckten av den nya smittan har många ägare av tamkaniner blivit oroliga. Gulsoten smittar dels genom direktkontakt, men också genom avföring och blod. Dessutom kan blodsugande insekter sprida viruset från vilda till tama kaniner.

Både mot kaninpest och den gamla typ av gulsot som varit känd tidigare finns vaccin att ta till för den som vill skydda sina tamdjur. Men mot den nya gulsoten finns än så länge inget vaccin registrerat i Sverige.

Ute i Europa är det å andra sidan på frammarch.  Främst i det land där smittan för sex år sedan hittades först. Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.