Foto: Bernard Mikulic

Insektsmiddagen är serverad

Uppdaterad
Publicerad

Äta myror? Ja, inom några år kommer vi att äta insekter som aldrig förr.

Det tror i alla fall forskarteamet i Kristianstad som utvecklar en korv av mjölmaskar.

I provköket till Gastronomiprogrammet på Kristianstad högskola, blandas en smet som så småningom ska bli till en korv.

Smeten innehåller bland annat morot, lök, vitlök, ärtor och kryddor.

Men framförallt innehåller den 30 gram frystorkade och malda mjölmaskar.

– De innehåller väldigt mycket protein och har en litet nötaktig smak, säger Sarah Forsberg.

Hon är lärare på Gastronomiprogrammet och ingår i ett team som har fått pengar för att utveckla ny klimatsmart och proteinrik föda.

Rena proteinbomben

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som stöttar 15 forskningsprojekt i landet, varav tre gör försök med insekts-mat.

Insekter är rena proteinbomben, samtidigt som odling, och lagring av krypen kräver väldigt litet energi.

– Jag tror att vi kommer få se väldigt mycket mer mat som innehåller insekter i framtiden. Vi behöver ett komplement till kött som källa till protein, säger Fredrik Davidsson.

Han kallar sig insektsentreprenör och deltar också i forskningsprojektet.

Förbjudet att sälja

I november ska en jury utse den godaste och klimatsmartaste maten av de 15 projekt som deltar.

Men hur god och nyttig insektskorven än är, så är det förbjudet att sälja insekter som mat i Sverige.

– Det kommer att ändras inom några år. EU håller på att se över regelverket, säger Fredrik Davidsson

Smakar solrosfrön

Korvsmeten är klar och uppstekt. Jag provar och konstaterar att det är gott. För att spåra vad de frystorkade larverna bidrar med i smak, testar jag att äta några direkt ur burken.

Det är också odramatiskt. Påminner om solrosfrön.

Jag känner mig kaxig och tittar på den stora gräshoppan som ligger framför mig.

I klippet ser du vad som händer sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.