Foto: Fødevarestyrelsen

Jordbruksverket höjer skyddsnivån i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Danmark fått ett fall av fågelinfluensa av typen H5N8 hos tamfåglar kommer Jordbruksverket som förebyggande åtgärd att höja skyddsnivån för fjäderfä i Sverige.

Fågelinfluensan är en allvarlig djursjukdom som drabbar fåglar. Måndagens beslut omfattar all hållning av fjäderfä i hela landet.

– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Fågelinfluensan sprids framför allt med vilda fåglar och därför måste risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu betraktas som förhöjd, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.

Fågelinfluensa i Skåne

– I nuläget kan vi inte göra så mycket här i Skåne. Vi följer Jordbruksverkets rekommendationer som ju gäller för hela landet. Vi har inte haft något utbrott som varit så här nära Sverige tidigare. Man gjorde ju fynd i Danmark redan förra veckan och vi vet ju att det här viruset har en snabb geografisk spridning, säger Jonas Fröjd, länsveterinär på Länstyrelsen Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Håll fåglar inomhus

Höjningen av skyddsnivån innebär bland annat att fjäderfä ska hållas inomhus. Det kan finnas tillfällen då det inte går att ta in fåglarna inomhus. Men det är i de fallen viktigt att djuren hålls i en inhägnad och får foder och vatten under tak.

Bakgrunden till beslutet att höja skyddsnivån i förebyggande syfte är de fall av fågelinfluensa som förekommit i Europa under hösten och nu konstaterats i Danmark. Smittkällan är fortfarande okänd. Beslutet om höjning av skyddsnivån kan komma att omvärderas så snart ytterligare information finns tillgänglig om omfattningen av smittspridningen.

Flera änder har hittats döda efter att ha smittats av fågelinfluensa i Danmark. Foto: Fødevarestyrelsen

Liten risk för människor

Det finns inga tecken på att denna typ av fågelinfluensavirus kan smitta till människa. Detta i kombination med att det ännu inte finns några påvisade utbrott i Sverige eller tecken på att smittan skulle finnas bland vilda fåglar i närområdet gör att Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att smittas i dagsläget är i det närmaste obefintlig.

Det här innebär Skyddsnivå 2

  • Fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.
  • Hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan de hållas inhägnade utomhus. Inhägnader för änder ska vara nätövertäckta för att undvika kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd ute.
  • Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.
  • Förbud mot utställningar och tävlingar, men det finns möjlighet att söka dispens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet