Trelleborg har egna kockar som lagar mat till skolor och äldreboenden. Men den matsedel som kommunen visar upp hemsidan gäller inte dom dementa på Östergården. Dom betalar lika mycket som alla andra men får en helt annan mat till middag.
Får dricka blandsaft
När SVT Nyheter hälsar på hos Siri Martinsson är det risgrynsgröt med saftsås, en halv hönökaka med ost. Allt sköljs ner med blandsaft.
– Min mamma har alltid varit glad i mat och lagat god mat. Hon tävlade med recept i veckotidningar och vann serviser, pengar och microvågsugn, säger dottern Alvina Martinsson.
– Men gröt serverade hon aldrig. Det var hennes fasa att hon skulle få gröt om hon hamnade på sjukhus.
Nu får den pensionerade barnskötaren Siri Martinsson gröt minst en gång i veckan, ibland två. Matsedeln för Östergårdens demensavdelningar rullar på sex veckor. Andra middagar som serveras är filmjölk med kanel och socker, ostkaka med saftsås och korv med bröd.
– Hon är av den gamla stammen som äter vad som bjuds, säger dottern Alvina medan Siri petar i gröten med skeden.
Fem kronor för grötmiddag
Alla som bor på äldreboenden i Trelleborg betalar 2.801 kronor i månaden för samtliga mål mat. Utslaget för varje middag är det 43 kronor. Alvina räknar på kostnaden för dagens grötmiddag.
– Det kan vara fem, sex kronor, säger hon.
Trelleborgs socialnämnd har sett Östergården som ett försök och vill införa samma billiga kvällsmat på alla särskilda boenden och spara tre miljoner kronor.
Kommunen köper idag middagarna av sig själv. Socialnämnden betalar serviceförvaltningen vars kockar lagar maten.
– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden.
”Ingen middag”
Ann-Louise Luttrén är måltidsansvarig på serviceförvaltningen och kritisk till socialnämndens planer på att sluta köpa middagarna som en dietist varit med att komponera.
– Ostkaka med saftsås är inte det jag vill känneteckna som middag. Jag ser gärna att de följer vår matsedel med tanke på näringsinnehåll, säger Ann-Louise Luttrén.
Socialnämnden hänvisar till att mycket av maten som lagas slängs och att det är både billigare och bättre att servera bland annat gröt, fil och ostkaka, som personalen själv köper in.
Det pågår alltså en kamp mellan de två förvaltningarna om kvällsmaten för de äldre. Kommunstyrelsen ska avgöra den frågan, enligt Lennart Höckert, som säger att han personligen inte nåtts av några klagomål på den nya, billigare kvällsmaten på Östergården.
”Ses som gnällig”
Alvina Martinsson säger att hon många gånger klagat på den torftiga, söta och onyttiga maten.
– Men man ses bara som gnällig, säger hon.
SVT Nyheter frågar Lennart Höckert om det är rättvist att Siri Martinsson ska betala lika mycket för fil och gröt som andra betalar för pasta med krämig köttfärssås eller rökt kalkon med mimosasallad, grönsaker och kokt potatis.
– Vi kan inte tillämpa olika prissättningar för verksamheten, svarar ordföranden i socialnämnden.
De vill att Siri ska få det andra får, den mat som tillverkas av kockarna. Kan hon få det nu?
– Jag tar med frågan tillbaka till min förvaltningschef. Uppenbarligen har personalen på Östergården missat hennes önskan om det. Då kan jag känna att: Ja, det bör hon få.