Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folktandvården har blivit mer noggranna och orosanmäler numera oftare till socialtjänsten om föräldrar missar sina barns tandläkartider. Foto: SVT

Kraftig ökning av orosanmälningar för missade tandläkarbesök

Publicerad

Nästan en fördubbling av antalet orosanmälningar efter främst missade tandläkarbesök hos Folktandvården mellan 2022 och 2023. Men föräldrar har inte blivit slarvigare – tandvårdspersonalen har blivit mer noggrann.

2022 gjorde Folktandvården i Skåne 573 orosanmälningar till socialtjänsten. 2023 hade det ökat till 1 008 anmälningar.

– Vi anmäler när vi kan se eller misstänker att det finns rena missförhållanden, men oftast är det för att man uteblir, säger Malin Jeppsson som är cheftandläkare på Folktandvården Skåne.

”Har utbildat och informerat personal”

Det är främst Folktandvården som har skärpt sina egna rutiner.

– Vi såg möjligheten att bli bättre på det här så vi har utbildat och informerat personal och därmed ökat antalet anmälningar.

När ett barn uteblivit från tre kallelser så försöker tandvårdspersonalen att få kontakt med vårdnadshavaren och skulle inte det lyckas så anmäls det till socialtjänsten.

Alla barn har rätt till vård

Folktandvården orosanmäler inte om man avbokar eller ombokar besök enstaka gånger, men om det är något som blir satt i system och barnets vård fördröjs kan det bli aktuellt.

– Alla barn har rätt till vård och behandling enligt barnkonventionen och man är skyldig att ta sitt barn till tandvården, säger Malin Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.