Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden av den store dramatikern intar en hedersplats på pizzerians vägg – och på menyn finns pizza som bär Lars Noréns namn. Se hur invånarna i Genarp minns honom. Foto: Hans Larsson/SVT

Lars Noréns barndomshem blev pizzeria i Genarp – hyllas på menyn

Publicerad

Äldre Genarpsbor minns honom än, även om hotellet där Lars Norén växte upp blivit pizzeria.

Om inte annat lever han vidare i pizzan som bär hans namn.

Det är pizzabagaren Riad Nader Koji som står för den lite oväntade hyllningen av den store dramatikern. När han tog över lokalen visste han inget om dess historia.

– Men det kom mycket gäster och snackade, om nån känd man som bodde på hotellet förr, berättar Riad.

Sedan dess har han insett att Lars Norén faktiskt tryggat pizzerians överlevnad. Eftersom byggnaden är k-märkt blev det enligt Riad stopp när en rivning av den lite bedagade byggnaden kom på tal häromåret.

”Tror han hade varit stolt”

– Som ett tack gjorde jag Lars Norén-pizzan. Den innehåller bland annat oxfilé, sparris och färsk vitlök. Jag tror att han hade varit stolt om han vetat, säger Riad.

Pizzerians meste stammis Inge Svensson är övertygad om att Lars Norén skulle ha uppskattat gesten. Han gick en årskurs över den blivande författaren på byns skola och minns en blyg och lite ensam ung man.

– I efterhand har jag funderat på om vi andra inte var lite ”mobbiga” och härmade hans stockholmska, säger Inge Svensson idag.

Se videoklippet om spåren efter Lars Norén i Genarp – inte minst pizzan som alltjämt bär hans namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.