Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infektionsläkaren Adam Linder forskar sedan flera år tillbaka på sepsis tillsammans med sina kollegor vid Skånes universitetssjukhus i Lund. I klippet listar han fyra symtom. Foto: Johan Dernelius, SVT

Lista: Här är symtomen på sepsis

Uppdaterad
Publicerad

Sepsis är ett tillstånd som innebär att en infektion blir livshotande. Oftast orsakas det av en lunginflammation, urinvägs- eller sårinfektion. Forskning från Lund visar nu att sepsis är vanligare än man tidigare trott.

Forskarnas studier visar att det är ungefär 50 000 personer som drabbas av sepsis varje år i Sverige. Siffran motsvarar lika många svenskar som årligen insjuknar i cancer.

– Vi har varit dåliga på att diagnossätta den här gruppen så det är först nu efter våra studier som vi vet hur vanligt sepsis är, säger Adam Linder, infektionsläkare och en av forskarna i Lund.

I klippet listar han fyra symtom på sepsis .

Immunförsvaret krigar

När man drabbas av sepsis överreagerar immunförsvaret och går till attack mot den egna kroppen.

– Det är viktigt att vi får bättre behandlingsmöjligheter, gärna inriktade på att hjälpa immunförsvaret att läka ut infektionen och inte bara slå ihjäl bakterierna med antibiotika, som är den behandling vi har idag, säger Adam Linder till SVT Nyheter Skåne.

Han hoppas också att sjukvården ska få tillgång till bättre blodprover som kan hjälpa läkarna att snabbare ställa diagnos.

Postsepsis

Enligt Linder dör 15-20 procent av de som drabbats av sjukdomen inom tre månader.

– Många som överlever drabbas även av långtidskomplikationer liknande postcovid. Har man överlevt sepsis finns det en ökad risk att få hjärtinfarkt, njurskador, problem med minnet, koncentrationen samt trötthet. Det här är en viktig patientgrupp som vi kan hjälpa att bli friskare, säger infektionsläkare Adam Linder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor höll på med karate och älskade att köra A-traktor innan han blev sjuk och amputerad på grund av sepsis. Hör honom berätta om vägen tillbaka i videon. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.