Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sent i onsdags fanns Crying Day Care Choir med i Malmö stads Eurovisionprogram. I klippet berättar bandet varför man hoppat av. Från vänster Jack Elz, Sara Elz och Bill Elz. Foto: Hanna Bolander/SVT

Malmöband hoppar av Eurovisionveckan på grund av Israels medverkan

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags presenterades de som en av 160 programpunkter under Eurovisionveckan i Malmö i maj. Nu meddelar folkrockbandet Crying Day Care Choir att man hoppar av.

Skälet: Israels medverkan i tävlingen.

– Vi tänkte först att det vi skulle göra – spela ABBA-låtar på gatan – inte hade så mycket med Israel att göra. Men ju längre tiden gick kände vi att vi inte kunde stå bakom det, säger Sara Elz i bandet.

Ett familjeband

Crying Day Care Coir bildades i Malmö 2010 och är ett så kallat familjeband. Sara Elz är gift med Jack Elz, och Bill Elz är Jacks bror.

Ända fram till presskonferensen i onsdags såg det ut som att de skulle spela i Eurovision Village i Folkets park.

– Vi har en musikfest i en stad som vi är stolta över. Men vi har inte ändrat oss i var vi står, utan i vad vi vill göra med vår plattform, säger Jack Elz.

Ytterligare ett band

Crying Day Care Coir är det andra bandet, som hoppat av musikfesten på grund av Israels deltagande i Eurovision Song Contest. Även Malmöbandet Tarabband meddelar via Instagram att man ställer in sin spelning på Tattoo Stage den 10 maj.

”Tarabband står alltid för fred, frihet och mänskliga rättigheter”, skriver bandet i inlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.