Malmöbon Osama Krayem gripen för terrordåd i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Osama Krayem från Malmö misstänks för de blodiga terrordåden i Bryssel. I förhör ska Krayem ha berättat att terrorcellen delade upp sig i två grupper – med varsin plan. Han ska även ha pekat ut sitt gömställe i Etterbeek för polisen – som söker ytterligare en man.

En av de fyra männen som greps i Belgien under fredagen är 23-åriga Osama Krayem från Malmö.

Han anklagas för terrorbrott, uppger den belgiska åklagarmyndigheten. För SVT Nyheter Skåne bekräftar en släkting till mannen att Osama Krayem misstänks för terrordåden.

Terrorn i Bryssel

Enligt federala åklagarkammare har svensken formellt identifierats som den person som ses vid tunnelbanestationen Pétillion tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui i samband med terrordåden i Bryssel i mars. När de sågs i tunnelbanan hade Krayem en likadan väska som självmordsbombaren.

Två grupper

I polisförhör har Krayem nu berättat att medlemmarna i terrorcellen delade upp sig i två grupper, med varsin plan, före angreppen den 22 mars. De tre flygplatsbombarna tog en taxi från en lägenhet på Max Roos-gatan i Schaerbeek. Under tiden lämnade Krayem och El Bakraoui sitt gömställe i Etterbeek, skriver tv-kanalen RTBF.

På lördagen genomförde polisen en insats i just Etterbeek. Efteråt sade åklagarmyndigheten att man inte hade hittat några sprängämnen, men på bilder sågs poliserna bära ut datorutrustning.

Polisen söker fortfarande efter den ryggsäck som Krayem bar på i tunnelbanan. Krayem har ännu inte lämnat några konkreta uppgifter om var ryggsäcken är eller vad den innehöll. Polisen misstänker att det rör sig om vapen eller sprängämnen.

Hämtades i Ulm

Enligt RTBF vill polisen också veta var ytterligare en man befinner sig. Det rör sig om en man som ska ha varit i sällskap med Krayem och den misstänkte Paristerroristen Amini Choukri i tyska Ulm den 3 oktober förra året. Polisen frågar sig vem mannen är och vilka avsikter han hade.

Polisen misstänker att den misstänkte Paristerroristen Salah Abdeslam hämtade upp Krayem och Choukri i Ulm när de hade kommit tillbaka från Syrien, skriver RTBF.

Uppvuxen i Rosengård

Osama Krayem är uppvuxen i Rosengård i Malmö och ska innan han radikaliserats varit en lugn kille.

– Jag har inte träffat Osama nu på kanske fem-sex år, men när han var i Malmö så var han alltid lugn, säger en släkting till Osama Krayem.

Kamrater från hans tidiga tonår som SVT Nyheter Skåne har pratat med säger att Osama och hans bror brukade spela fotboll.

– De var lugna killar som brukade spela fotboll med oss andra på gården där vi bodde, säger en tidigare grannpojke som kände Osama ytligt när de var i 13-14 års åldern.

Andra vittnar om att de har träffat bröderna när de var yngre och gick i skolan på Rosengård.

– Jag vet inte hur Osama har hamnat i det här, men det finns många där ute som är frustrerade och inte vet var de ska göra av sin energi, säger en person som känner Krayem.

”Stor chock för mig”

Ali Ibrahim har varit imam i Rosengård under 25 år under Osama Krayems uppväxt. Han har en nära relation till familjen men Osama själv har han inte träffat på många år nu.

– Det var en stor chock för mig att höra om att Osama har gripits. Det var en snäll pojke, säger Ali Ibrahim.

Ali Ibrahim tror inte att Osama Krayem har blivit radikaliserad av någon eller något i Rosengård, snarare genom kontakter utanför Sverige.

– Det finns ingen extrem grupp i Rosengård, åtminstone inte när jag var imam där. När de unga är i en viss ålder så kan de bli helt hjärntvättade om de får vissa slags kontakter. Man blir lovade ett paradis. Det har inget med muslimer och islam att göra, säger Ali Ibrahim.

Enligt federala åklagarkammaren ska de fyra gripna vara medlemmar av en terrororganisation och ha deltagit i terrorrelaterade mord.

Polisen har i förhör med Osama Krayems fått veta att att terroristerna hade två gömställen i Bryssel. Självmordsbombarna på flygplatsen gömde sig i en lägenhet i Schaerbeek och Osama och självmordbombaren i tunnelbanan i en lägenhet i Etterbeek, uppger belgiska RTBF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet