• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Malmöföretag krävs på 100-tals miljoner av tv-bolag

Uppdaterad
Publicerad

Malmöföretaget misstänks för storskalig olaglig spridning och försäljning av tv-kanaler i Sverige. Ersättningskraven från tv-bolagen: över 200 miljoner kronor.

Det var under tisdagsmorgonen som polisen slog till mot det misstänkta företaget i Malmö. Tre personer anhölls under tisdagen misstänkta för olaglig distribuering av tv-kanaler. Vid polisens tillslag beslagtogs datorer, servrar, mobiltelefoner och en stor mängd dokument. Nu ska polis och åklagare gå igenom materialet för få klarhet i omfattningen av verksamheten.

Kammaråklagare Henrik Rasmusson:

Tv-piraterna i Malmö

För att driva den typen av verksamhet som har varit aktuell så måste man ha tillstånd från varje kanal som man återutsänder. Det står i lagen och det är ingenting som man kan undvika. Jag skulle säga att det rör sig om knappt 2000 tv-kanaler som företaget har sänt ut.

Tre har anmält

Hittills är det tre tv-bolag som har polisanmält det Malmöbaserade företaget:

1. DIVA medya Hizmetleri limited (turkisk tv-kanal).

2. Bein media group LLC.

3. ART

Dessa bolag hävdar att Malmöföretaget inte har haft tillstånd att återutsända deras program och därför krävs nu Malmöföretaget på över 200 miljoner kronor av Diva och Bein media group. TV-bolaget ART har fortfarande inte presenterat några krav.

”Aktiva i andra länder”

En hög chef på ett av bolagen kallar detta för organiserad brottslighet och säger att det Malmöbaserade företaget inte bara varit aktivt i Sverige utan även i 7-8 andra länder.

En talesperson från Al Jazeeras högsta ledning i Qatar, säger till SVT Nyheter Skåne att man inte har några kontrakt med företaget som säljer ATN-boxarna och att streama Al Jazeeras programutbud på detta sätt är olagligt.

Al Jazeera har dock inte gjort någon polisanmälan mot företaget ännu.

Oklart om sändningarna

De tre personerna i företagets ledning har nu släppts fria. Åklagaren menar att de inte kan försvåra utredningen. Det är i nuläget oklart om företaget kommer att kunna återuppta utsändningar till sina kunder.

Kammaråklagare Henrik Rasmusson:

– Polisiärt och åklagarmässigt förfogar vi över vissa möjligheter att på olika sätt hindra verksamheten men man kan aldrig säga att vi kan vidta såna åtgärder att det absolut inte går att starta upp verksamheten på nytt. Vi har gjort ett tillslag och vi har tagit en hel del egendom i beslag och vi har nu en säkring av platsen och under den tiden är det min tro att de inte kan återuppta utsändningarna, avslutar Henrik Rasmusson.

Enligt Lars Engström, advokat till en av männen, nekar alla tre misstänkta till anklagelserna.

– Det här är långt ifrån ett solklart fall och vi håller på att ta fram dokumentation som visar att företaget har avtal med de tv-bolag som har gjort polisanmälan, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet