Polisens tekniker arbetar på en brottsplats i Malmö, bilden är tagen den 29 februari 2016. Foto: TT

Chefsåklagare sågar utredningar vid Malmöpolisen

Uppdaterad
Publicerad

Ola Sjöstrand, chefsåklagare i Malmö, ser stora brister i utredningsarbetet hos polisen i region Syd. 107 formella krav på förbättringar har framförts under året, skriver Dagens Nyheter. ”Polisen i Malmö har drabbats av en sjuka”, säger Sjöstrand.

Det första dygnet efter mordet på 30-årig Malmöbo i Seved fanns inga ordinarie mordutredare tillgängliga som kunde utreda brottet. Det avslöjade nyligen Kvällsposten efter att chefsåklagaren Ola Sjöstrand ställt ett brev till polismästare Stefan Sintéus.

Problemet i utredningen är dock bara ett i mängden av brister som påpekats under året, rapporterar Dagens Nyheter. Hittills i år har åklagarkammaren framfört 107 krav till polisen i Malmö och pekat på utredningsåtgärder som måste rättas till.

– Under mina femton år som åklagare i Stockholm kan jag inte minnas att jag skrev en enda påminnelse. Polisen i Malmö har drabbats av en sjuka som skadar både utredningarnas kvalitet och målsägandenas förtroende för rättsväsendet, säger Ola Sjöstrand till Dagens Nyheter.

Bristerna har påpekats i utredningar som rör flera allvarliga brott, såsom grova bedrägerier och sexuella övergrepp.

Dessutom visar tidningens genomgång att det i Malmö tar i genomsnitt 374 dagar från det att anmälan kommer in till dess att beslut fattas om eventuellt åtal.

Åklagaren lyfter fram underbemanning som den främsta förklaringen till problemen, vilket polismästaren håller med om.

– Vi har begärt förstärkningar som vi inte fått. Det gör att vi är i ett läge där vi till och med måste prioritera mellan morden, säger Stefan Sintéus apropå de elva mordutredningar som just nu genomförs parallellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.