• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Johan Dernelius/SVT

Man anhållen för terrorbrott i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom grov mordbrand.

– Misstanken avser moskébranden i Malmö den 11 oktober, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Mannen greps i lördags och är misstänkt för branden i en föreningslokal i korsningen mellan Norra Grängesbergsgatan och Kopparbergsgatan i Malmö. SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat att IS tagit på sig branden, uppgifter som starkt ifrågasatts.

Bekräftas av Säpo

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps i södra Sverige i lördags eftermiddag, bekräftar Nina Odermalm Schei, presschef vid Säkerhetspolisen.

– Gripandet skedde under relativt lugna former, säger hon till TT.

Hon vill inte kommentera om mannen misstänks ha några kopplingar till terrorrörelsen IS, utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

Förnekar brott

Mannens offentliga försvarare är förtegen:

– Det enda jag kan säga är att han förnekar brott. I övrigt kan jag inte kommentera det, säger Lars Edman, advokat, till SVT Nyheter Skåne.

Den misstänkte har själv inte önskat sig någon särskild försvarare, utan har godtagit den som tingsrätten förordnat.

Säkerhetsmål

Målet hanteras av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål.

– Jag har inga kommentarer. Du får ringa till åklagarmyndighetens pressjour, säger hon.

Förordnandet av offentlig försvarare är daterat i går.

– Åklagaren kan inte lämna någon mer information i ärendet förrän efter en eventuell häktningsförhandling, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Häktningsframställan i morgon

Enligt begäran om offentlig försvarare så greps mannen i lördags klockan 15.15 och anhölls samma kväll klockan 18.45.

Nu återstår att se om åklagaren tror att hon kan övertyga tingsrätten om att häkta mannen.

– I morgon senast klockan tolv ska häktningsframställan lämnas in om misstankarna kvarstår då, säger Karin Rosander, till SVT Nyheter Skåne.

Då begäran om allmän försvarare lämnades in till tingsrätten skrev chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström att en snabb handläggning av begäran var mycket önskvärd ”då fortsatta förhör är planerade att hållas under dagen”.

Terrormotiv svårt att bevisa

Malmöpolisen har tidigare avfärdat uppgifterna om att IS kunde kopplas till branden i Malmö.

– Vad jag kan se finns inga kopplingar alls till IS. De förhör vi har hållit tyder på att det är helt andra motiv som gäller, sade polismästare Stefan Sinteus till SVT Nyheter Skåne i oktober.

Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen, säger på måndagen att den bedömningen gjordes tillsammans med Säpo.

– Slutsatsen drogs tillsammans med Säpo där man gjorde bedömningen att det inte fanns fog för påståendet att IS skulle ligga bakom branden, säger Lars Förstell.

Det är Säpo som i dag leder utredningen.

– Ingripandet som skedde i lördags är helt och hållet baserat på Säpos utredningsmaterial och bedömningar. Det är de som kan svara på frågor om vilka beslut som tagits, säger Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen.

När övertog Säpo ansvaret för utredningen?

Det är frågor jag måste hänvisa till SÄPO. Det är helt och hållet deras ärende. Det är de som gör bedömningen av vad som kan sägas, säger Lars Förstell.

”Ställer höga krav”

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är det vanligt att IS av propagandaskäl tar på sig dåd som man egentligen inte har någon koppling till.

Han bedömer att det inte är särskilt troligt att en shiitisk lokal i Malmö skulle vara ett prioriterat mål för terrorsekten, men menar att brottsrubriceringen terrorbrott ändå är intressant.

– Gärningspersonen kan mycket väl ha ett ideologiskt motiv till att bränna ned lokalen. Straffen för terroristbrott är strängare, men det ställer också högre krav på polis och åklagare att kunna bevisa den kopplingen, säger han till SVT Nyheter.

Vill inte spekulera

Kulturföreningens kontaktperson Yaser Mashkour talade med polisen i torsdags och fredags men då fick han inga besked om vad som var på gång. Om söndagens anhållande säger han så här:

– Vi får se vad det här handlar om. Vi måste få veta motiven bakom det som hänt.

Tror du att det handlar om ett terrorbrott?

– Det kan vi inte spekulera i. Vi följer själva polisens utredning. Vi kan inte alls uttala om det, säger Yaser Mashkour, till SVT Nyheter Skåne.

Kommer det att klaras upp, tror du?

– Ingen aning. Vi hoppas att alla brott klaras upp. Vi vill ha ett samhälle med så få brott som möjligt.

”Det är fruktansvärt”

Sedan branden i lokalen har verksamheten i lokalen i princip stått still.

– Vi har inte haft tillgång till lokalen. Den saneras fortfarande från rökskador, så vi har haft minimal verksamhet. Vi har tillgång till ett litet kontor utanför lokalen där vi tar emot våra medlemmar och sedan har vi också ett källarutrymme som vi ibland använder för möten.

– Det är fruktansvärt och inte kul alls att vi utsatts för brand, säger Yaser Mashkour, Kulturföreningen Aldorrs kontaktperson.

Ingen moské

Den irakiska kulturföreningen vill inte kalla lokalen för en moské utan för en föreningslokal.

– Det är ingen moské. Våra muslimska medlemmar kan använda föreningslokalen för att be. En moské är en helig plats, ungefär som en kyrka. Varför ska man kalla vår lokal för moské?

Kan man inte kalla den moské om den används som bönelokal?

– Alla platser överallt i hela världen kan användas som böneplatser. Vi är som vilken förening som helst, vi tillåter den som vill be i lokalen men vi har också kulturevenemang, och barn- och familjeaktiviteter här, säger Yaser Mashkour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.