Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till vänster attackerades med en brandsläckare av en man under ett besök på ett flyktingboende i Broby i Skåne. Foto: TT/ Bosse Nilsson

Minister attackerad på skånskt asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) attackerades vid sitt besök på asylboendet i Broby på måndagseftermiddagen.

Morgan Johansson fick skum från en brandsläckare sprutat på sig av en person boende på flyktingboendet, bekräftar Fredrik Milder, pressekreterare vid säkerhetspolisen, Säpo.

– Livvakten gjorde ett snabbt ingripande och satte skyddspersonen, som inte blev skadad, i säkerhet, säger han till TT.

Gripit mannen

Förövaren övermannades och omhändertogs av personal från säkerhetspolisen.

Polisen har gripit mannen. Fredrik Milder vet inte vilken brottsrubricering det handlar om.

Han kan inte lämna några närmare uppgifter om mannen och vet inte om han ropade något vid attacken.

Ministerns besök på det nedlagda Brobysjukhuset, som nu används som flyktingboende, var ett i raden av besök i kommunen under dagen.

Blev chockad

Morgan Johansson säger sig ha blivit chockad men inte fysiskt skadad.

– Det blev jag ju, det är klart att man blev överraskad av det men jag har ju ingen skada på det sättet. Men man ska inte ta för lätt på sådant här heller. Man kan inte bara säga att man går vidare för det är klart att det är allvarligt, säger han till P4 Kristianstad.

I 25-årsåldern

Jahangir Hejazi säger att mannen, som är i 20-25-årsåldern, inte sade eller ropade någonting. Varför han sprutade skum mot ministern är inte känt.

Den unge mannen har bott på boendet under några veckor. Hejazi berättar att mannen haft ett utbrott tidigare för ungefär en och en halv vecka sedan.

– Då slog han sönder en lucka till receptionen.

Händelsen polisanmäldes och mannen hämtades av polisen, men släppte senare.

Morgan Johanssons besök på asylboende var ett av flera besök under dagen i Östra Göinge kommun. Enligt Johansson ändrade attacken inte hans planer. Han medverkade i ett offentligt möte i kommunen på kvällen.

Säpo: Ska kunna röra sig fritt

Sirpa Franzén, presschef Säkerhetspolisen, säger till SVT att livvakten stod för ett snabbt och säkert ingripande, men att hon samtidigt inte blundar för att det kunde inträffa.

– Att en skyddsperson har hamnat i en situation där det kan uppstå ett angrepp eller en incident är allvarligt, och vi måste alltid titta på hur vi ska kunna se till att något liknande inte händer.

Franzén förklarar att Säpo inför ett besök tittar på den hotbild som finns mot det typ av evenemang det rör sig om, och sätter därefter in de åtgärder som är lämpliga.

– Samtidigt är det så att en skyddsperson ska kunna röra sig fritt, genomföra de publika möten och föra de samtal som personen vill, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.