Vi träffas i samlingslokalen i bostadsområdet. Det är dukat med kaffe och bullar och meddetsamma kommer vi in på tv-licensen.
– Lägg det på skattsedeln, säger Lisbeth Bakke.
– Jag förstår inte varför det ska vara en särskild avgift.
Och Kent Gustafsson håller med. Han tycker att alla ska vara med och betala. Men han tycker också att SVT ska behandla alla lika. Och det tycker han inte sker idag.
– Ni är inte opolitiska i nyheterna, säger han.
– Vissa partier klämmer ni inte åt alls, medan det finns partiledare som ni nästan hånar. Det är inte rätt.
Mer lokalnyheter
Kent Gustafsson tycker också att alldeles för stor del av nyheterna handlar om saker som händer utomlands. Han vill se mer riks- och lokalnyheter. Och han vill att det utkrävs mer ansvar från politikerna.
– Låt dem inte slippa undan. Där kan ni göra skillnad, säger han.
Han sticker inte under stol med att han tycker att Sverige tagit emot för många flyktingar.
– Vi kan inte ta emot så många på ett värdigt sätt, säger han.
– De får ingen chans att komma in i samhället och det är åt helvete.
Text-TV hyllas
Han tycker att media borde bli bättre på att berätta om baksidorna med invandringen. Och framhåller vårt reportage i veckan från Simrishamn som ett bra exempel på hur det kan göras.
– Där pratade kommunalrådet om att man vill att flyktingarna stannar för att man behöver arbetskraft. Men det pratades också om bostadsbristen. Då tycker jag att det blir balans.
Kent Gustafsson och Lisbeth Bakke passar på att ge text-tv en hyllning.
– Ett otroligt bra sätt att hålla sig uppdaterad, tycker de.
– Det måste ni absolut behålla.
Saknar positiva nyheter
Thomas Jacobsson får sina flesta nyheter från surfplattan och mobilen. Någon prenumererad tidning har han inte, utan läser på nätet.
– Jag är intresserad av både det som händer lokalt, på riksnivå och utomlands, särskilt i USA, säger han.
Sandra Göransson berättar att hon inte tittar på tv-nyheter. När hon sätter sig i soffan vill hon bli ha underhållning, som serier och filmer. Nyheter vill hon helst få från folk hon känner – och då inte via sociala medier. Hon vill kunna diskutera det som hänt.
– Och jag vill ha mer positiva nyheter, säger hon.
– Jag vill inte matas med det negativa utan ha mer balans. Samhället är ju ganska bra i alla fall. Men det känner man inte när man tar del av nyheterna.
#fikamedsvt
”Fika med SVT” är en satsning som vi gör nu i början av året. 100 möten med publiken ska ske över hela landet – sex av dem i Skåne.
Tanken med det hela är att vi över en kopp kaffe ska träffa grupper i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenheter för att prata om nyheter och sport. Vi vill veta mer om hur vår publik tar del av nyheter. Hur håller man sig uppdaterad? Vad är viktigt när man väljer var man tittar och läser? Hur kan vi bli bättre? Alla vi åker ut och träffar har själva anmält sitt intresse för att vara med.
Igår var vi i Tomelilla och träffade tittare där.