• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nio meter hög bio ska byggas i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En nio meter hög bio med välvd skärm ska byggas i Malmö. På domteatern ska det visas filmer med syfte att väcka ungas intresse för vetenskap. Även forskare, företag och näringsliv är välkomna på filmvisning.

Den nio meter höga domteatern ska byggas i anslutning till Science Center på Malmö Museer. Utbyggnaden är möjlig efter en gåva på 20 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för visualiseringsteknik.

– Det är som en biograf med 360 graders film. Man går in och blir innesluten i filmupplevelsen som är runtomkring, säger Mimmi Tegnér, verksamhetsutvecklare på Science Center Malmö Museer.

Salong för 150 personer

Planen är att att salongen ska rymma 150 personer. De första produktionerna som ska visas på skärmen kommer att handla om mikrokosmos, rymden och klimatet.

– Man kan se saker som man inte kan se med blotta ögat för att de är för små eller för långsamma för att uppfatta, till exempel hur trollsländans vingar roterar, säger Mimmi Tegnér.

Vetenskapscentret hoppas på att kunna locka en bred publik.

– Dels skolor och allmänheten, men vi hoppas också kunna vara en resurs för studenterna på skolan och på att företag och forskare ska kunna komma hit och dela nya forskningsresultat.

Finansiering saknas

Domteatern kommer att bli navet i vetenskapscentret, men planen är också att tillhandahålla VR-teknik och ett spelrum, där verkliga upplevelser simuleras med hjälp av datateknik.

– Man kan exempelvis göra visualiseringar av hur en operation går till, eller något annat som har med kroppens inre att göra. Då kan man som student träna på att operera med hjälp av VR-tekniken, säger Mimmi Tegnér.

Donationen på 20 miljoner kronor är en del av en nationell satsning. Totalt går 100 miljoner kronor till visualiseringsteknik till vetenskapscenter i Göteborg, Stockholm, Umeå, Malmö och Norrköping. Domteatern i Malmö ska enligt planen vara färdig under 2019, men några pengar för själva bygget finns ännu inte.

– Vi har ingen finansiering till byggnaden än så länge, men vi har en plan hur vi ska få finansiering. Om vi kan skapa ett intresse för vetenskap bland unga människor så finns det intresse hos stora företag.

Hur mycket kommer ett biografbesök att kosta?

– Jag vågar inte säga det. Helst hade vi velat erbjuda skolor kostnadsfria visningar, men vi får se om det är möjligt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.