”I Malmö och Sverige är frågor kring antisemitism, rasism, Israel-Palestina-konflikten, främlingsfientlighet och människor på flykt påtagliga”, skriver Judiska Församlingen Malmö och det sociala företaget Xenofilia i ett pressmeddelande.
Tillsammans med Malmö stad ska de nu utbilda lärare i att motverka antisemitism och rasism i Malmö. Arbetet börjar i höst och fortsätter under våren.
”Det finns antisemitism i Malmö. Det här projektet är ett sätt att göra människor medvetna om det, och förändra situationen i positiv riktning”, säger Freddy Gellberg i pressmeddelandet.
Började som berättelser
Ursprunget till satsningen kommer ur de tio filmer med överlevande barn och barnbarn som visades på Malmö museer i utställningen Välkommen till Sverige.
– Minnenas arv startades som en utställning som blev en bok som nu blir en utbildning, säger Anneli Evers på Xenofilia.
Utbildningen bygger på filmer och övningar för elever och lärare.
– Det som är viktigt är att man får verktyg att jobba med svåra frågor. Och här är det lärare som kan nå 30 elever, som i sin tur kan nå 60. Det är spridningseffekten vi vill åt, säger Anneli Evers.
Flykt som aktuellt ämne
– Vårt mål med projektet är att jobba mot antisemitism men också med aktuella ämnen som flykt. Vi vill jobba med flyktfrågan för det är något man fick utstå under andra världskriget också, säger hon.