Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grit Academy har överdrivit anställningsbehovet och medvetet utnyttjat situationen, säger Johanna Nylander på organisationen Dataspelsbranschen. Foto: Bernard Mikulic

Ny kritik mot Grit Academy: ”Överdriver och utnyttjar medvetet”

Uppdaterad
Publicerad

Grit Academy har beviljats 32 miljoner kronor för tre utbildningar i Malmö i höst- speldesigner, spelprogrammerare och spelgrafiker. Nu säger organisationen Dataspelbranschen att Grit Academy medvetet och systematiskt fört flera bolag bakom ljuset.

Efter kritiken ställer Grit Academy nu in höstens utildning.

I sin ansökan skriver Grit Academy att behovet av dessa yrken har ökat och att spelbranschen i Malmö-regionen kommer att behöva anställa upp till 674 personer de närmaste åren.

– Grit Academy har överdrivit anställningsbehovet tre gånger om, för att det är tre utbildningar, och antalet praktikplatser. Det är en situation som Grit Academy har utnyttjat för att få till de här utbildningarna på ett sätt som inte känns särskilt seriöst, säger Johanna Nylander, analyschef hos Dataspelsbranschen.

16 av 25 har hoppat av

Grit Academy uppger att 25 svenska spelbolag står bakom ansökan med löfte om medverkan och praktikplatser men nu har branschorganisationen Dataspelsbranschen skickat in en skrivelse till Myndigheten för yrkeshögskolan där man skriver att Grit Academy medvetet och systematiskt fört flera bolag bakom ljuset. 16 av de 25 bolagen har hoppat av samarbetet.

– Vi är oroliga för de studenter som ser alla annonser om Grit Games och tänker att det här är nästa stora utbildning och att detta är något som spelbranschen står bakom när det faktiskt inte verkar vara det, säger Johanna Nylander.

Grit Academys vd Eric Badeur skriver till SVT Nyheter Skåne att han är självkritisk till hur kommunikationen med företagen har gått till och att Grit Academy kommer att se över sina rutiner.

Beviljats 46 miljoner kronor

Totalt har Grit Academy beviljats 46 miljoner kronor för dataspelsutbildningarna och för en utbildning till professionell klippare. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som beviljat bidragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.