8.000 slumpvis utvalda skåningar fick på hösten 2015 frågor om hur de det är att leva och bo i Skåne. Knappt hälften svarade och det finns områden som de flesta tycker fungerar bra, som tandvård, sjukvård och kollektivtrafik. De som är mest nöjda bor i de nordöstra delarna av Skåne.
Nöjda med barnomsorgen
Det som förvånar forskarna är att Kristianstadsborna är så pass nöjda med barnomsorgen mot bakgrund av att det var en stor pedofilkandal i Kristianstad under sensommaren 2015. En barnskötare misstänktes och dömdes för grova övergrepp på barn mellan ett och tre år.
Samma höst drabbades förskolor i Osby och Lönsboda av fuktproblem och det rådde brist på förskoleplatser i Kristianstad. Trots det svarar 81 procent av Kristianstadsborna att de är positiva till barnomsorgen.
Sjukvården är ett område som de flesta i Skåne är nöjda med hur den fungerar. Framför allt är de positiva till personalen (66 procent) och till den medicinska kvaliteten (59 procent). Även här finns det skillnader mellan hur invånarna har svarat. Mest positiva är de i nordöst, minst nöjda är Malmöborna.
Tandvården är bra i Skåne anser en majortet av de tillfrågade.
Olika åsikter om skolorna
Det finns skillnader även i uppfattning och grund- och gymnasieskolorna. De som är mest positiva bor i de nordöstra delarna av Skåne och de som är minst nöjda i de sydvästra. Lunds universitet och högskolorna i Skåne får högt betyg i undersökningen, hela 78 procent tycker att de är bra.
När det gäller äldreomsorgen är de mest missnöjda med den i det sydöstra hörnet av Skåne.
Kollektivtrafiken har fått utstå mycket kritik i media. Det har handlat om tåg som ställs in och är försenade, dyra biljettpriser och busslinjer som läggs ner i vissa delar av Skåne till förmån för nya Pågatågslinjer. I undersökningen är däremot de flesta positiva till hur kollektivtrafiken fungerar. De tycker dock att biljettsystemet är ”krångligt”.
De som är mest kritiska till hur kollektivtrafiken fungerar, eller inte fungerar, är de som bor i de sydöstra kommunera. Här anser bara två procent att den fungerar bra!
Flyktingarna viktig fråga
Flyktingfrågan är överst på skåningarnas agenda. Det brukar vara områden som berör välförd; sjukvård, skola och arbetsmarknad, som hamnar i topp i men 2015 svarade drygt 40 procent att frågor som rör immmigration, flyktingmottagande, invandring och integration utgör det största samhällsproblemet i Skåne. På nationell nivå var motsvarande siffra 53 procent.
Andelen som anser att det är den absolut viktigaste samhällsfrågan har i det närmaste tredubblats sedan tidigt 2000-tal.
Trots den stora flyktingströmmen 2015 är det inte fler som vill ha en restriktivare flyktingmottagning. Det finns däremot en stor partipolarisering i denna fråga.
De som sympatiserar med Sverigedemokraterna vill ha ökade restriktioner (93 procent) men även moderater (25 procent) och kristdemokrater (26 procent).
Flest sverigedemokrater
– Det som kännetecknar Skåne är att det finns fler som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Omkring 20 procent uppger att de skulle rösta på SD om det var val idag, säger Ulrika Andersson, docent på JMG i Göteborg och undersökningsledare.
Hon konstaterar att dessa sympatisörer är mer missnöjda än andra partisympatisörer.
– Det är mest tydligt i frågan om immigration men märks även i deras svar kring andra frågor kring välfärd och skola.
Sammantaget upplever de flesta skåningar att det är bra att bo i Skåne. Hela 90 procent är nöjda eller mycket nöjda De som är minst nöjda är 16–29-åringar och Sverigedemokraternas sympatisörer.
Fakta
Undersökningen har gjorts av SOM-insitutet, en undersöknings- och forskningsorganisation som drivs gemensam av Insitutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.
2001 gjordes den första SOM-undersökningen i Malmö. 2004 utökades den till hela Skåne.
4 000 slumpvis utvalda personer mellan 16-85 år ingick i en grupp och 4 000 personer mellan 16-29 år i en annan. Svarsfrekvensen var 46 respektive 32 procent.
I Skåne bor drygt 1,3 miljoner invånare.
Undersökningen gjordes från september 2015 till mars 2016.